Cenjena još u antičko doba

Zapreti li smrt, po žalfiju u vrt: 24 lekovita preparata od ove čudesne biljke! (RECEPT)

Imala je status svete biljke i upotrebljavala se kao zamena za antibiotik. I danas je zvanična medicina priznaje kao biljku koja je vrlo korisna u lečenju brojnih bolesti, iako njeno delovanje nije još do kraja objašnjeno
Lepi & Zdravi
19:22h Autor:
Zapreti li smrt, po žalfiju u vrt: 24 lekovita preparata od ove čudesne biljke! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Žalfija (Salvia officinalis) je višegodišnja polugrmovita biljka koja raste u kamenjarima Mediterana u niskim grmovima. Mlada biljka je svetlozelena do ljubičasta, cveta u malim belim, plavim i ružičastim klasovima na vrhu stabljike. Naraste 30 do 60 centimetara.

Ima jako korenje, drvenastu stabiljku i traje šest do sedam godina. Biljka ima jak aromatičan miris, koji se sušenjem ne gubi. Raste na osunčanom, toplom mestu, zaštićenom od vetra. Listovi se beru pre cvetanja, u aprilu, i iza cvetanja, u junu, a cvet u maju i junu. List je daleko lekovitiji od cveta i najčešće se koristi sušen. Cvet i listove sušimo na toplom mestu sa dosta vazduha.

Ove začine i biljke unesite u kuću: Oteraćete nesreću i siromaštvo!

Žalfija je pčelama omiljena ispaša, a med se ubraja među najcenjenije vrste medova u svetu. Biljka sadrži eterično ulje, salviol, tion, pinen, tanin, gorke materije, belančevinu, skrob, gumu, zatim kalcijumov oksalat, soli fosforne kiseline, kalijumove i kalcijumove soli, oko 2,5% eteričnog mirisnog ulja u kojem ima cineola, zatim borneol, bornilacetat...

Ljuta je i pomalo gorkog ukusa zbog tanina i gorkih materija, koje su takođe lekovite, kao što su kalijum, kalcijum, natrijum. Lišće žalfije deluje adstringentno, antibakterijski, fungicidno, antivirusno, pospešuje želudačnu sekreciju i smanjuje znojenje. Lekovitost žalfije prepoznali su još stari Rimljani i antički Grci, pa je poznata rimska izreka koja glasi: "Zapreti li smrt, po žalfiju u vrt".

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bila je jedan od glavnih sastojaka smese za balsamovanje u faraonskim grobnicama u Egiptu, a stare civilizacije upotrebljavale su je gotovo za sve bolesti. Imala je status svete biljke i zapravo se upotrebljavala kao zamena za antibiotik. I danas je zvanična medicina priznaje kao biljku koja je vrlo korisna u lečenju brojnih bolesti, iako njeno delovanje nije još do kraja objašnjeno. Ali, mnogi stručnjaci preporučuju da se čaj i drugi preparati koriste u preventivne svrhe celog života.

Najvažnije delovanje je u čišćenju krvi i celog organizma. Deluje antiseptično, pa se primjenjuje za grgutanje, ispiranje grla kod upala grla ili afti. Žalfija deluje antimikrobno, pa je pogodna za čišćenje rana, te spazmolitično (opušta glatke mišiće). Koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva. Smanjuje lučenje znoja i pljuvačke. Dobra je u oba slučaja: za osobe sklone znojenju, jer ga smanjuje, ali i za osobe koje treba da se oznoje, jer ga izaziva.

Preporučuje se kod menopauze upravo za regulaciju znojenja. Takođe, reguliše znojenje kod osoba u pubertetu i adolescenciji. Leči i sve upale creva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih kanala. Kako sprečava razvoj virusa, primenjuje se i u mastima protiv herpesa. Deluje adstrigentno, pa se primenjuje za zaustavljanje krvarenja rana, ali i za dezinfekciju rana i čireva.

Koristi se kod kožnih oboljenja, deluje kao blagi afrodizijak, pomaže kod depresije, neuroze, slabog rada želuca i slabog apetita. Takođe, čaj izvrsno deluje na bolesnu jetru, otklanja nadimanje i sve druge tegobe povezane s oštećenom jetrom. Kod uboda insekata na mesto uboda stavljamo smrvljeno žalfijino lišće.

Žalfija se koristi i za dezinfekciju kože, smanjuje otoke, zaustavlja krvarenje i pospešuje brže zaceljivanje rana, te pomaže kod nadražene kože, ekcema, lišaja, akna, upale kože, psorijaze, gnojnih upala kože, čireva i gljivica. Korisna je i kod poremećaja menstrualnog ciklusa. Eterično ulje žalfije je pravo žensko ulje zbog delovanja sličnog estrogenu, pa se najčešće koristi kod bolesti i stanja vezanih za reproduktivni sistem žena. Jača kosu i daje joj sjaj.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ipak, uprkos pozitivnom delovanju, žalfiju ne valja prečesto ni predugo konzumirati. Naime, zbog jakih eteričnih ulja koja sadrži, u dugoročnim dozama deluje negativno na jetru, a kod prekoračenih doza može da izazove i smrt. Glavni problem je tujon, sastojak eteričnog ulja žalfije, kojeg u biljki i cvetu može da bude i do 60 odsto.

Upravo joj tujon daje snažan i opojan miris i čini da žalfija deluje antiseptički, ali tujon može da bude napadan za centralni nervni sistem i da ima loše posledice za zdravlje. Da biste izbegli moguće posledice, ako pripremate odvar, tonik ili mešavinu za unutrašnju primenu, uvek kuvajte žalfiju najmanje 3 do 5 minuta, što će ublažiti nivo tujona, dok je za spoljašnju primenu treba samo preliti provrelom vodom.

Žalfiju ne smeju da uzimaju osobe koje boluju od epilepsije i osobe koje imaju visoki krvni pritisak. Oprezno treba da je uzimaju trudnice, dojilje i deca, s tim da im se nikako ne preporučuj tinktura. Niko ne bi smeo da je uzima duže vreme, u većoj količini ili koncentraciji. Posledice preterivanja mogu da budu uzrujanost, ubrzani puls, suva usta, nesanica, pa i nesvestica. Generalno je pravilo da se preparati od žalfije u propisanim količinama za pojedine slučajeve ne uzimaju duže od mesec dana i da pauza bude najmanje dve nedelje.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Top 24 preparata od žalfije

1. Za čišćenje krvi

Za čišćenje krvi, jačanje nerava i zaustavljanje drhtanje ruku, kuvamo lišće u mešavini pola vode pola crnog vina. Prokuvajte, ostavite da se ohladi i ocedite, pa pijte po dve kašike ujutru i uveče, dok ne osetite poboljšanje, ne duže od mesec dana.

2. Za čišćenje lica ili rana

U 0,5 litra provrele vode poparite 3 velike kašike žalfijinog lišća, poklopite i ostavite da stoji preko noći. Ujutru procedite i prespite u čistu bocu koja može da se zatvori. Rastvorom možete da umijete lice ako se pojave akne ili ekcemi i da očistite rane ili čireve.

10 problema koje rešava aspirin: Nije samo zdravlje u pitanju! (RECEPT)

3. Protiv bolova u želucu

Oko 10 grama cvetne grane žalfije poparite s litrom provrele vode. Ohladite i procedite, pa pijte po šoljicu pre jela. Druga mogućnost je da pola kašičice lista poparite sa šoljicom provrele vode i ostavite da ostoji 5 minuta. Procedite i pijte pre jela.

4. Sapun za čišćenje lica

Zagrejte 150 g narendanog dečijeg sapuna, 3 kašike limunovog soka i 2 dcl hladnog čaja od žalfije, mešajući drvenom kašikom. Neka se ohladi, pa promešajte 2 kašike usitnjenog suvog lišća žalfije i 10 kapi žalfijinog, bademovog ili maslinovog ulja. Oblikujte 2-3 sapuna.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

5. Za hormonsku ravnotežu

Kašičicu suvog čaja prelijte čašom provrele vode i ostavite da stoji oko pola sata. Ohlađeni i proceđeni čaj pije se 21 dan, između menstruacija, kako bi pomogao regulaciju hormona. Odlično je rešenje i za period puberteta, jer je efikasan hormonski regulator.

6. Protiv trbušnog tifusa

Dodajte žalfiji jednake delove smrekovih bobica i pelina, pa to kuvajte u pola vode i pola vina. Ohladite i procedite, pa pijte triput dnevno po jednu šoljicu pre jela, kao lek protiv trbušnog tifusa.

7. Protiv anemije i za jačanje

Vino od žalfije vrlo je korisno protiv anemije i za jačanje rekonvalescenata nakon operacije ili težih bolesti. Vino se dobije tako da jednu kašičicu žalfije prokuvate u šoljici dobrog crnog vina. Procedite i pijte tokom 7 dana, pa nakon 7 dana ponovite ako treba.

Lekoviti liker star 90 godina: Nestaju anemija, problemi sa želucem i štitastom žlezdom! (RECEPT)

8. Za čišćenje rana

Stare gnojne rane brzo zarastu ako se ispiru i oblažu odvarom od žalfije. Jednu veliku kašiku korenja i lišća žalfije potopite u šoljici hladne vode. Zagrejte i kuvajte 10 do 15 minuta. Ohladite i procedite, pa namočite gazu i stavite je kao oblog na ranu. Kad se osuši, ponovo umočite.

9. Mast za probleme s kožom

Uzmite 1 do 2 šake sveže ili suve biljke, stavite u 250 grama vruće masti i kuvajte 10 minuta na laganoj vatri. Ostavi preko noći, a ujutru podgrejte i procedite. Ostavite u kutijice i koristite za lečenje problema s kožom.

10. Mokraćni problemi

Veliku kašiku mešavine jednakih delova žalfije, breze, medveđeg grožđa, cveta belog sleza i rastavića poparite s 1/2 litra provrele vode. Ostavite preko noći, pa pijte tokom dana umesto vode.

11. Za bolove i grčeve

Protiv bolova i grčeva u želucu uzmite 10 grama suvog cveta žalfije, poparite s litrom provrele vode, ostavite poklopljeno da se ohladi. Procedite i pijte po 1 šoljicu pre jela. Napitak treba pripremati svež svakog dana, ne ostavljajte za sutra.

Zovu je eliksir zdravlja: Ovu namirnicu treba da jedete što češće!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

12. Za stres i živce

Ljudi pod stresom, nervno rastrojeni i rekonvalescenti, treba da uzimaju izdrobljenu suvu ili svežu žalfiju kao lek. Žvačćte i progutajte 1 do 3 kašike žalfije na dan, posle jela. Delovanje se oseti već nakon dva sata. Lek ne uzimajte duže od 7 dana.

13. Ublažite grip

Protiv gripa i jake prehlade pijte 2 šoljice toplog žalfijinog čaja dnevno. Takođe, u 1 litar slatkog prozeka potopite 80 grama žalfijinog lišća tokom 8 do 10 dana, uz povremeno protresanje. Pijte pola čašice ujutru i uveče.

14. Za jačanje desni

Sveže listove možete da koristite i za trljanje desni, za njihovo jačanje i sprečavanje krvarenja. Takođe, ispirite usta čajem od 3 velike kašike žalfije koje ste poparili s 1/2 litra provrele vode. Ostavite preko noći, procedite i koristite kao vodicu za usta.

15. Protiv noćnog znojenja

Čaj od jednakih delova žalfije i srčenjaka smanjuje noćno znojenje kod osoba sa bolestima grudnog koša i rekonvalescenata posle teških bolesti. Pomaže i 50 kapi tinkture od žalfije, koju treba uzeti uveče, malo pre spavanja.

Limun je nanela na pazuh: Razlog? Fenomenalan! (VIDEO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

16. Slabost želuca i probave

Pomešajte 1 kašiku svežeg lista žalfije, dve kašike šećera i sok od 1 celog limuna. Ubacite u čašu provrele vode i procedite nakon pola sata. Pije se kao tonik kod slabosti želuca i probave, kod umora, nervne iscrpljenosti, slabog imuniteta, memorije i koncentracije.

17. Za upalu grla

Ušpinujte 2 kašike šećera. Kad dobije smeđu boju prelijte sa 2 decilitra mleka i dodajte 2 do 3 grančice žalfijinog lista. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, procedite napitak i pijte dok je još vruć. Ponovite ujutru i uveče, poboljšanje će doći brzo.

18. Oblozi za rane

Jedan od starih recepata je i ovaj: izgnječite dobro listove sveže žalfije, pa ih stavite na čistu lanenu krpu ili sterilnu gazu. Privijte na ranu ili na gnojni čir i ostavite preko noći. Obloge treba menjati barem jednom dnevno dok se rana ne očisti.

19. Tinktura za prevenciju

U decilitar 70-postotnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenog žalfijinog lista. Ostavite na toplom mesec dana. Procedite i prespite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Zabranjeno je za trudnice i decu!

20. Kupka za kožne bolesti

U 5 litara hladne izvorske vode stavite 20 dkg žalfije. Neka odstoji 12 sati, pa ulijte u kadu s toplom vodom. To je dobro sredstvo za tegobe s mokrenjem i kožne bolesti. Za neke od njih, na primere pitirijazu (pytiriasis versicolor) koristan je i čaj jer menja strukturu znoja.

Da vam koža zablista od zdravlja: Napravite kupku od sode bikarbone! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

21. Rakija od žalfije

Oko 250 listića žalfije potopite u 1,5 litar rakije, najbolje lozove. Ostavite tri nedelje, procedite i promešajte s 1,5 kg neutralnog meda od bagrema do jakog i oporog kestena. Rasporedite u boce. Neka dozreva još tri nedelje. Povremeno protresite i okrećite. Pijte po malo.

22. Vino za jačanje

U litar kvalitetnog crnog vina stavite 10 dkg usitnjenih žalfijinih listova. Neka odstoji na suncu uz povremeno protresanje i okretanje dve nedelje. Procedite i pijte posle jela po jednu malu čašicu. Pomaže jačanju organizma.

23. Sirup za domaći sok

Treba vam 100 cvetova žalfije, 4 kg šećera, 4 litra vode i 10 limuna. Prokuvajte šećer i vodu, po mogućnosti izvorsku. Ohladite, pa promešajte i sok od limuna i ubacite cvetove. Neka odstoji 2 dana, pa procedite i podelite u boce sterilizovane u vrućoj vodi. Pijte razblaženo s vodom.

24. Ulje i mast od žalfije

Da biste dobili ulje, namočite 4 kašike žalfije u 4 dcl maslinovog ili suncokretovog ulja, ulja kukuruznih klica, bademovog ili slično. Ostavite da stoji 2 do 3 nedelje na suncu i procedite pa pretočite u bocu. Koristite za masažu, ili izradu masti.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs