Obratite pažnju

Za zdravu probavu tokom zime: Ovaj organ je od presudnog značaja!

Uprkos veličini i mnogim korisnim i važnim funkcijama koje obavlja nije vitalni organ, što znači da nije potreban za održavanje života
Lepi & Zdravi
14:02h Autor:
Za zdravu probavu tokom zime: Ovaj organ je od presudnog značaja!
Foto: Profimedia

Slezina primarno učestvuje u otklanjanju i uništavanju istrošenih crvenih krvnih zrnaca i polomljenih trombocita, kao i u recikliranju gvožđa i globina. Služi kao rezervorar krvi, jer sadrži crvene krvne ćelije i trombocite, a u ograničenoj količini može da pruži nešto poput "autotransfuzije" u slučaju odgovora na stres uzrokovan krvarenjem. Uprkos veličini i mnogim korisnim i važnim funkcijama koje obavlja nije vitalni organ, što znači da nije potrebna za održavanje života.

Za njeno dobro funkcionisanje u zimskom periodu je važno:

1. Izbegavati veće količine sirove hrane ili vrlo hladnih namirnica i napitaka, poput onih iz hladnjaka koji ubijaju "probavnu vatru". Čaj nakon obroka pomoći će probavi, a namirnice koje baš dobro utiču na funkciju slezine su urme, grožđice, kruške, jabuke, krastavac, šargarepa, dinja, žitarice, med, anis i cimet.

7 tajni ljudi koji nikada nisu bolesni: Navike koje treba usvojiti što pre!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2. Izbegavati šećer i masti. Prevelika količina šećera koja "umara" pankreas ne čini dobro ni slezini. Treba izbegavati masnu hranu, alkohol, brzo razgradive šećere i previše mlečnih proizvoda.

3. Izbegavati neredovne obroke. Na slezinu vrlo loše utiču neredovni obroci. Vrlo teško funkcioniše ako preskočimo doručak, pojedemo previše za ručak ili kasno konzumiramo večeru.

Namirnice koje nikako ne smete da jedete uveče: Mogu da izazovu ozbiljne probleme!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

4. U ishranu uključiti cele žitarice i povrće. Cele žitarice i povrće u umerenim količinama predstavljaju potrebno "gorivo" za slezinu. Pirinač, žitarice, kvinoja, proso, heljda, sočivo, pasulj, leblebije i druge mahunarke mogu svakodnevno da se konzumiraju, ali u manjim količinama, a uz njih može da se pojede obilnija količina povrća uz komadić mesa ili manju količinu ribe.

Kada je o povrću reč, najbolje je konzumirati ono žute ili narandžaste boje poput šargarepe, bundeve, paškanata, batata ili krompira.

5. Fizička aktivnost. Uprkos prikladnoj ishrani slezina može da bude preopterećena zbog nedostatka fizičke aktivnosti, stresa, bolesti ili prevlažne klime, pa ne treba posebno isticati da je redovna fizička aktivnosti izuzetno važna.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs