Žensko telo

Ovo su uzročnici rane menopauze: Sprečite starenje organizma na vreme!

Ako je vaša majka iskusila preranu menopauzu, to ne znači da ćete i vi. To se može desiti i kao odgovor tela na neku pretnju, naveo je doktor Luciano Nardo
Saveti stručnjaka
13:14h Autor:
Ovo su uzročnici rane menopauze: Sprečite starenje organizma na vreme!
Foto: Thinkstock

Sve više žena pati od prevremene menopauze koja se javlja oko četrdesete godine. Zašto je to tako? Izgleda da kontraceptivne pilule nisu razlog tome, ali istraživanje Imperial univerziteta smatra da postoje veze sa pušenjem jer ugljovodonici iz dima cigarete ubijaju jane ćelije.

Siromašnije žene su, takođe, pod rizikom, zbog lošije ishrane i manje brige o zdravlju.

"U nekim slučajevima postoje i genetske veze, " kaže ginekolog Luciano Nardo.

"Ipak, ako je vaša majka iskusila preranu menopauzu, to ne znači da ćete i vi. To se može desiti i kao odgovor tela na neku pretnju. Reproduktivni sistem će se zatvoriti kao reakcija na stres, lošu ishranu i traumu, a u nekim slučajevima, više nikad se neće povratiti."

"Nismo pronašli dokaze da ranije stupanje u pubertet znači i raniju menopauzu," kaže dr Nardo. "Međutim, neki rezultati pokazuju da možda postoji veza između datuma kada ste dobile menstruaciju i datuma kada ćete ući u menopauzu – ali to još nije potvrđeno."

"Čak i da to dokažemo, bilo bi teško takvu tvrdnju uzeti kao dokaz jer je svaka žena jedinstvena i ima drugačiju količinu plodnih jajašca i drugačiji način života – a sve to utiče na menopauzu i period kada ćemo ući u nju."

Dr Merilin Glenvil, nutricionistkinja, veruje da još jedan razlog rane menopauze može biti loša ishrana i stres.

"Ako smo konstantno pod stresom, a današnje društvo je takvo da se manje vežba, a više pije – menopauza će stići ranije nego što bi trebalo. Možda ćemo u narednom godinama svedočiti epidamiji prerane menopauze."

Uticaj na žene i njihovo zdravlje može biti zapanjujući. Glavni problem je što žene možda neće moći da zatrudne prirodnim putem jer će ostati bez jajnih ćelija. Još problema mogu predstavljati dobijanje osteoporoze i raka debelog creva i janika.

One, takođe, imaju 2 puta veće šanse da dobiju srčani napad, šlog ili kardiovaskularni poremećaj. Tu su još i bolesti desni, gubitak zuba i katarakta.

I to je samo početak jer postoji još mnogo neželjenih strana rane menopauze poput depresije, promene raspoloženja, iritacija, naleta vrućine, suvoće kože i vagine, nedostatak želje za seksom i infekcija bešike. Zajedno sa tim, nastupa i lošiji kvalitet života i manjak vitalnosti, kao i problemi sa mentalnim zdravljem.

Ova podmukla bolest je kobna za žene: Prvi simptomi podsećaju na menopauzu!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Ovo su vrlo značajni nalazi," kaže dr Rufus Kartrajr, ginekolog koji je radio na istraživanju. "Ono nam govori da žene koje su prošle kroz ranu menopauzu mogu, 10 godina kasnije, završiti poput bolesnika sa hroničnim bolestima, poput dijabetičara."

Kada žena uđe u menopauzu njeno telo prestaje da proizvodi estrogen, hormon koji štiti od ozbiljnih oboljenja poput kardiovaskulernih bolesti i osteoporoze, objašnjava dr Nardo.

"Većina žena je u toj fazi sa 50 godina, ali one koje ranije uđu u menopuzu živeće bez ovog hormona 10, 20 godina duže."

Gubljenje sposobnosti za rađanje je veliki emotivni bol – naročito u tako mladim godinama. Stručnjaci upozoravaju žene da razmisle o ovoj studiji pre nego što odlože zasnivanje porodice.

"Viđam mnogo žena koje čekaju kasne tridesete za dobijanje bebe, a tada se može desiti da već ostanu bez menstruacije," kaže specijalista Marta Dirnfild.

Stručnjaci dokazali: Menstruacija otkriva koliko dugo ćete živeti!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs