obavezno pročitajte

Da li ste i vi pospani posle ručka? Ove 3 namirnice nikada ne biste smeli da jedete (i pijete)!

Uhvati li i vas pospanost nakon što pojedete ručak? Niste jedini, ovaj problem muči mnoge. Otkrijte koje je namirnice najbolje jesti za ručak, a šta biste trebali da izbegavate

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Ručak je najbolje jesti oko 12 ili 13 sati. Pomerite li ga za kasnije popodne, verovatno ćete postati jako gladni i zbog toga imati veću želju za hranu punom šećera i masnoća, poput pržene hrane, slatkiša i kolača.

 

Idealan ručak treba sadržavati vitamine, minerale, zdrave masnoće, ugljene hidrate i belančevine. Ugljeni hidrati i masnoće daju nam energiju, dok su belančevine ključne za pravilno funkcionisanje našeg tela. Probajte tri spasonosna recepta za letnji ručak.

 

Namirnice koje je najbolje jesti za ručak su:

 

- sendviči (s piletinom, jajima, tunom, sirom ili pečenom govedinom) i testenina od celog zrna

 

- salate

- riba poput skuše, lososa i sardine

- supe

- mahunarke i kus-kus

 

Sledeće tri namirnice su najgori izbor za ručak jer uzrokuju pad energije, odnosno letargiju:

1. Prženi krompirići (pomfrit)


Pomfrit se prži u puno ulja i reč je o jednostavnim ugljenim hidratima koje uvek treba izbegavati jer nakon što naglo povise nivo šećera u krvi, isto je tako naglo i spuste. Pojedete li pomfit za ručak, vrlo ćete verovatno osetiti nagli pad energije, letargiju i pospanost.

 

2. Kravlje mleko


Iakokravlje mleko može biti deo uravnotežene ishrane, može imati negativan učinak na nivo energije u telu. Kravlje mleko teže se vari, zbog čega je u probavnom procesu potrebna pomoć veće količine krvi koja ode u creva, a ostatak tela mora da funkcioniše sa smanjenim protokom krvi. Gubitak krvi može uzrokovati letargiju.

 

3. Puter od kikirikija


Nakon što pojedete sendvič s puterom od kikirikija, vrlo će vas verovatno uhvatiti pospanost. Krivac je za pospanost aminokiselina triptofan koju sadrži taj zasitni namaz. Ali puter od kikirikija ne morate da izbegavate u potpunosti, samo ga kombinujte sa "superhranom" koja nam daje energiju, poput žitarice tef, kamuta, čija semenki, voćke longan i alge dulse.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs