Hit u svetu

Protivupalna dijeta: Ko je koristi, nikad ni od čega ne može da se razboli!

Plan ishrane i životnog stila, koji će vam pomoći da izgubite težinu, osećate se bolje i budete mnogo, mnogo zdraviji

Nutricija
15:37h Autor:
Foto: Shutterstock

Jedan od novijih načina planirane ishrane koji je zaživeo u svetu je protivupalna ishrana. Njen plan sadrži određena pravila konzumiranja namirnica na način da se izbegne upala u organizmu, što znači predupređivanje ozbiljnih bolesti.

 

Protivupalna ishrana počinje eliminacijom hrane koja izaziva ili pogoršava upalno stanje, a koje dalje vodi do nastanka brojnih teških oboljenja.

 

U namirnice koje možemo smatrati protivupalnim, između ostalih spadaju šećeri i prerađena hrana, proizvodi bogati omega 6 masnim kiselinama, hrana spremana u biljnim uljima, mlečni proizvodi, kao i namirnice pune potencijalno osetljivih materija kao što je gluten. Umesto njih, fokus treba da bude na svežim neprerađenim namirnicama koje su pune hranljivih materija, ali se uz to moraju poštovati još neke stvari ukoliko se žele izbeći sve moguće bolesti inicirane upalom u organizmu, a njih je zaista mnogo.

 

Imajući sve ovo u vidu, moguće je izdvojiti pet principa koji mogu optimizovati savršeni protivupalni (antiinflamatorni) plan ishrane koji će vam pomoći da izgubite težinu i osećate se bolje.

 

Samo je zabolela glava i malo se ukočila: Šta je žena doživela u 36. godini!

foto: Shutterstock

1. Povećati količinu namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama
Dok konzumiranje hrane opterećene omega 6 masnim kiselinama kao što su meso i mesne prerađevine koje mogu pogoršati zapaljenje, omega 3 masne kiseline pokreću antiinflamatorne molekule u telu.

 

Ključ je u ravnoteži – treba jesti jednake količine hrane bogate omega 3 i omega 6 masnim kiselinama. Nažalost, ljudi se danas hrane toliko nezdravo da je ta ravnoteža narušena, pa su omega 6 masne kiseline zastupljenije u proseku i do 50 puta više nego omega 3.

 

Time se delimično objašnjava značajan porast inflamatornih bolesti kao što je neizlečiva i najteža bolest današnjice, rak. U hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama ubraja se riba, meso od životinja hranjenih travom, jaja od živine koja se ne hrani koncentratima, sveže mleveni lan, čia seme, badem, orasi…

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs