Ishrana

9 masnih namirnica koje ubrzavaju vaš metabolizam: Obavezno ih jedite ako želite da smršate!

I masna hrana može biti zdrava, a to dokazuju ove namirnice koje će ubrzati vaš metabolizam delotvornije od salatica
Fitnes & Nutricija
10:02h Autor:
9 masnih namirnica koje ubrzavaju vaš metabolizam: Obavezno ih jedite ako želite da smršate!
Foto: Shutterstock

Suprotno uopštenom mišljenju, ali masnoće nisu loše za telo. Konzumiranje dobrih masnoća čuva organe, podstiče apsorpciju hranjivih supstanci iz namirnica te pomaže u procesu sagorevanja kalorija.

Evo koje vrste masne hrane možete jesti čak i kada držite dijetu:

1. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, što su takozvane "dobre" masnoće koje sprečavaju i usporavaju razvoj raznih bolesti – od dobijanja dijabetesa tipa 2 do osteoporoze, depresije i srčanog udara.

2. Nemasna junetina

Studije su pokazale da juneće meso od životinja hranjenih travom sadrži zdrave omega 3 masne kiseline koje su čuvaju zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Uz to, reč je o manje masnom tipu mesa, pa u njemu možete uživati češće.

3. Kokosovo ulje

Ne samo da kokosovo ulje snaži organizam i jača imunitet tela, nego su neke studije pokazale i da doprinosi topljenju masnih jastučića na predelu stomaka.

Neverovatno: Ljudi sa ovom krvnom grupom su kost i koža, a svaki dan jedu kolače i peciva!

4. Tamna čokolada

Tamna čokolada može smanjiti napade gladi. Jedno istraživanje je pokazalo da konzumiranje nekoliko kockica tamne čokolade dva sata pre obroka uzrokuje uzimanje 20 posto manje kalorija u kasnijem obroku.

5. Bademi

Šaka badema je savršeni izbor za međuobrok. Ovi orašasti plodovi su prepuni hranjivih supstanci koji sprečavaju taloženje masnoća u telu. Također, reč je o odličnom izvoru proteina, koji daje preko potrebnu energiju.

6. Avokado

Ova superhrana održava struk tankim i zdravim. Avokado sadrži mnogo prehrambenih vlakana i proteina zbog čega se nameće kao odličan izbor kada želite da "zavarate" glad.

Jedete do mile volje, a kilogrami nestaju: Hrana sa negativnim kalorijama zaludela svet!

7. Losos

Ako želite da smršate, na jelovnik uvrstite losos. Ova riba je prepuna omega 3 masnih kiselina koja uravnotežuju nivo obrog holesterola i čuvaju zdravlje srca.

8. Maslac od kikirikija

Konzumiranje jedne kašike maslaca od kikirikija dnevno pojačava nivo energije i pomaže da zadovoljite glad. Isprobajte ovaj ukusni maslac u kombinaciji s jabukom, i tako kreirajte neočekivani, ali delotvorni međuobrok.

9. Semenke suncokreta

Slani zalogajčići zbog kojih ćete se osećati sito i skoncentrisano tokom celog dana. Semenke suncokreta sadrže mnoštvo prehrambenih vlakana koje podstiču rad probave i ubrzavaju rad metabolizma.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs