Dobrobit

Evo zašto je dobro da jedete pasulj: 5 razloga koje nećete ignorisati!

Neka se barem jednom nedeljno ova namirnica nađe na vašem meniju i vaše telo će dobiti sve potrebne vitamine
Nutricija 23.03.2016. - 15:45h Autor: stvarukusa.rs
Foto: Thinkstock

Beli pasulj jedan je od najboljih načina da izgubite kilograme zbog toga što sadrži visok broj vlakna koja čine da se osećate duže vreme sitim i tako vas drži podalje od nepotrebnog grickanja.

 

Osim što je bogat vlaknima, beli pasulj, takođe sadrži još hranljivih materija koje su korisne za normalno funkcionisanje našeg organizma, poput minerala, vitamina i proteina, piše healthyeating.sfgate.com.

 

Evo nekoliko razloga da češšće jedete beli pasulj:

 

Borba protiv kancera

 

Pasulj je bogat antioksidantima koji su odlični saveznici u borbi protiv raka. Antioksidanti uništavaju slobodne radikale čime neutrališu njihove štetne efekte.

 

Tajna omiljenog jela u JNA: Recept za vojnički pasulj!

 

Bogat vlaknima

 

Sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, 90 grama skuvanog pasulja sadrži 45 odsto dnevne preporučene doze vlakana. Kada jednom dospe u vaš digestvni trakt, rastvorljiva vlakna vezuju se za kiselinu i uklanjaju je iz organizma. Ovo sprečava žučnu kiselinu da se reapsorbuje u jetri i tako izazove sinestezu štetnih holesterola. Nerastvorljiva vlakna deluju preventivno i na pojavu zatvora.

 

Za zdravo srce

 

Beli pasulj je bogat vitaminom B9 – koji se takođe naziva folna kiselina, a koja smanjuje nivoe homocisteina aminokiselina u krvotoku. U povišenim količinama, homocistein povećava rizik za infarkt i moždani udar. Nalazi objavljeni u izdanju "Journal of American Medical Association " u oktobru 2002, ukazuju na to da ako osobe konzumiraju 100 odsto dnevne vrednosti folne kiseline, faktor rizika za srčane napade opada za 10 do 11 odsto na godišnjem nivou zbog nižeg nivoa homocisteina u krvotoku.

 

Jedna šolja ili 90 grama porcije belog pasulja treba da zadovolji više od 50 odsto dnevne potrebe za folnom kiselinom. Takođe, pasulj ima nizak procenat masti, pa je i zbog toga odličan u prevenciji srčanih oboljenja.

 

Poboljšava kognitivne sposobnosti

 

Beli pasulj bogat je vitaminom B1 ili tiaminom, koji je neophodan za formiranje i rad moždanih ćelija. Tiamin je ključna komponenta u sintezi acetilholina, što utiče dobro na pamćenje. Kada se jede svakodnevno, jedna šolja (90g) belog pasulja može poboljšati i održati kognitivne funkcije.

 

Izbacuje sulfite

 

Pasulj sadrže molibden, materiju koja je ključni sastavni deo enzima poznatog kao sulfit oksidaza. Ovaj enzim detoksikuje sulfite koji se obično nalaze u hrani poput kupovnih salata. Ako ste osetljivi na sulfite, može doći do glavobolja, ubrzanog rada srca ili dezorijentacije.

 

Kulinarska senzacija u Njujorku: Prebranac proglašen idealnim jelom za zimu!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...