Od samog recepta poći će vam voda na usta! Neverovatno ukusno jelo koje će cela porodica obožavati. Složenac od makarona sa junetinom je jednostavan za pripremu i vrlo brzo se napravi a nećete moći da prestanete da ga jedete, piše stvarukusa.rs
Potrebno je:
- 400 g kratkih makarona
- 1 praziluk
- 500 g mlevene junetine
- 300 ml paradajz soka
- 200 g šampinjona
- 30 g putera
- 2 kašike brašna
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 400 ml mleka
- 50 g parmezana
- muskatni oraščić
- so, biber
Birjan: Savršeno tradicionalno jelo idealno za ručak! (RECEPT)
Priprema:
Makarone obariti u slanoj vodi, a potom ih ocediti od suvišne tečnosti.
Praziluk očistiti i iseći na kockice, šampinjone takođe iseći na kockice.
Na malo ulja propržiti praziluk, dodati mlevenu junetinu i pržiti je dok ne promeni boju. Ubaciti šampinjone i nadalje dinstati postepeno dolivajući paradajz sok dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
Posebno pripremiti umak. U šerpi rastopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Sipati mešavinu mleka i pavlake, pa kuvati na umerenoj temperaturi uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati muskatni oraščić, polovinu parmezana i začine.
Vatrostalnu posudu nauljiti, pa rasporediti u nju polovinu makarona. Preliti ih filom od mesa, razliti po njemu polovinu sosa i prekriti preostalim makaronama. Preko njih preliti ostatak sosa i posuti preostalim parmezanom. Peći u zagrejanoj rerni na 200° С dok korica ne porumeni.