Jaja su glavna namirnica tradicionalne španske kuhinje, a ovaj omlet se kombinuje sa drugim klasičnim sastojcima, piše Stvar ukusa.
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika neslanog putera
500g mladih krompirića
1 glavica luka
1 velika narandžasta paprika, babura
1 kašičica mlevenog belog luka
1 kašičica soli
½ kašičice mlevenog bibera
10 velikih jaja
2 kašike iseckanog peršuna
Priprema:
1. Otopite ulje i maslac u velikom tiganju na umerenoj vatri. Dodajte krompir u tiganj, u sloju ravnomerno. Kuvajte 6 minuta, okretanje povremeno, dok ne dobije lagano zlatnu nijansu. Dodajte luk, paprike, beli luk, soli i paprike. Pažljivo umešajte u krompir. Kuvajte 3 minuta, dok luk ne postane proziran.
2. U velikoj posudi, umutiti jaja sa preostalom solju i biberom i umešati peršun. Prelijte preko krompira smešu. Lagano kombinujte povrće i jaja. Kuvajte na umerenoj temperaturi dok se jaja ne učvrste oko ivica, 4 minuta. Peći 6 minuta.
3. Otpustite ivice omlet sa lopaticom i izvucite na ploču. Servirati odmah, uz tortilju u španskom stilu, ohladiti do sobne temperature. Preliti maslinovim uljem preko vrha, i iseći na kriške.