PREUKUSNO

NAJBOLJI RECEPT ZA TRADICIONALNI MAKEDONSKI PASULJ: Trik je u ovom sastojku!

Fenomenalan spoj ukusa pasulja, povrća i kobasice u jednom specijalitetu nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ovako se pravi Tavče na gravče. Ono što ga razlikuje od pasulja na koji smo navikli je veća količina povrća

Recepti
Autor:
NAJBOLJI RECEPT ZA TRADICIONALNI MAKEDONSKI PASULJ: Trik je u ovom sastojku!
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g belog pasulja
  • 200 g crnog luka
  • 150 g crvenog luka
  • 100 g šargarepe
  • malo korena peršuna
  • lovorov list
  • so, biber
  • malo sode bikarbone
  • pola šoljice paradajz pelata
  • 2 čena belog luka
  • malo mlevene crvene paprike
  • 250 g polusuve kobasice
  • malo ulja

Priprema:

Pasulj dan ranije operite i potopite u vodu. Neka tako ostane preko noći. Pre spremanja prospite tu vodu i naspite novu. Ostaviti da se kuva oko pola sata, a nakon toga procediti i ponovo sipati hladnu vodu, pa staviti da se opet kuva. Naseckati šargarepu i koren peršuna, pa dodati u pasulj. Potom staviti i lovorov list, so, biber i sodu bikarbonu.

Vratiti pasulj da se ponovo kuva. Vodite računa da vam pasulj ne pokipi. U zavisnosti od kvaliteta pasulja trebalo bi još oko 1 sat da se kuva.

Nakon pola sata proverite zrno, ako je mekano i raspada se gotovo je, ako nije ostavite još malo. Zrno treba da bude mekano, ali ne sme da bude raskuvano da se raspada.

Pasulj opet procedite na cediljku, ne bacajte vodu u kojoj se kuvao.

Sitno iseckati crni i crveni luk i staviti da se dinsta na malo ulja. Treba da bude staklast. Kuvanu šargarepu i koren peršuna izvadite iz pasulja i iseckati. Beli luk takođe sitno iseckati.

Kuvani pasulj staviti u drugu posudu koja može ići u rernu. Dodati mu povrće, paradajz pelati, biber i so. Izmešati.

Kobasicu iseći na kolutove i poređati preko pasulja. Nakon toga uzeti vodicu u kojoj se pasulj kuvao i sipati samo toliko da pasulj ogrezne. Dakle, ne sve. Potom stavite u rernu na 200 stepeni i pecite dok se ne uhvati lepa korica, nekih od prilike pola sata, a možete i malo duže.

Služite uz svežu kupus salatu ili zalučene crvene paprike.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs