Budite obazrivi

Kad zdrave namirnice počnu da škode: Zaštite se na vreme!

Pojedete li celu kutiju keksa odjednom jasno vam je da će vam to škoditi, ali jednako je štetno preterati i sa konzumacijom određene zdrave hrane
Nutricija
20:54h Autor:
Foto: Thinkstock

Pojedete li celu kutiju keksa odjednom jasno vam je da će vam to škoditi, ali jednako je štetno preterati sa konzumiranjem određene zdrave hrane.

 

Saznajte u kojim bi zdravim namirnicama trebalo da uživate umereno:

 

Kloi Kardašijan otkriva: Kako da smršate 13 kg za mesec dana! (FOTO)

 

1. Spanać

 

Izvor je belančevina, vlakana, vitamina i minerala i pomaže u očuvanju vida. Međutim, spanać sadrži i velike količine oksalata, koji pospešuju stvaranje bubrežnog kamenca zbog čega ga treba jesti umereno.

 

2. Pomorandže i paradajz

 

Ako se jedu u prevelikoj količini, kiselina u pomorandžama i paradajzu može uzrokovati želudačni poremećaj koji karakterišu neugodni simptomi poput bola u grlu i povraćanja. Preporučuje se uzimanje ne više od 2 pomorandže ili paradajza dnevno.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3. Tunjevina u konzervi

 

Jedete li prečesto konzerviranu tunjevinu, postoji opasnost da će vam se organizam "predozirati" živom s obzirom da se ovaj element u tunjevini nalazi u većim količinama. Preterani unos žive može uzrokovati slabljenje vida, kvarenje sluha, narušenu koordinaciju i slabost u mišićima. Tunjevinu ograničite na maksimalno 2 konzerve nedeljno.

 

4. Soja

 

Konzumirate li je umereno soja će povoljno uticati na holesterol i krvni pritisak, ali ako preterate soja može sprečiti apsorpciju gvožđa i uzrokovati anemiju. Zato ne jedite više od 1 porcije soje dnevno.

 

Lečila rak sokom od šargarepe: Iskustvo spisateljice koja je odbila zračenje i hemoterapiju!

 

5. Brazilski orah

 

Ova fina grickalica bogata je belančevinama, vlaknima, esencijalnim masnim kiselinama i selenom, pa smanjuje holesterol i krvni pritisak. Međutim, u prevelikim količinama selen može biti toksičan i uzrokovati gubitak kose, lomljive nokte, dermatitis i neurološke probleme. Jedite najviše 10 brazilskih oraha na dan.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

6. Voda

 

Hidratacija organizma ključna je za dobro zdravlje, ali preterana konzumacija najzdravijeg pića na planeti može uzrokovati trovanje vodom. Previše vode otapa natrijum u telu, a prenizak nivo natrijuma može poremetiti moždane funkcije. Kako znati pijete li previše vode? Ako vam je mokraća uvek prozirna, smanjite unos vode.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...