Leto je vreme kada svi sebi nalazimo mane i kada želimo brzo da smršamo. Iako to nije postupak koji se dešava od danas do sutra, nutricionisti kažu da uvođenje određenih namirnica u ishranu može da ubrza proces:
1. Voda i so
Važno je uspostaviti ravnotežu vode i soli u telu, jer to podstiče pravilnu cirkulaciju limfe, poboljšava metaboličke procese i povećava tonus. A ovo je izuzetno neophodno za gubitak težine. Dnevni unos vode treba izračunati na osnovu 30 ml na 1 kg težine, a so treba konzumirati ne više od 1/4 i kašičice dnevno (ne može se potpuno isključiti iz ishrane).
2. Heljda.
Kašu od heljde, koja je bogata vlaknima i složenim ugljenim hidratima, najbolje je konzumirati za vreme ručka sa raženim hlebom. Ovo će ubrzati proces metabolizma, što određuje brzinu sagorevanja masti.
3. Pasulj.
Ovo je veoma zdrav proizvod sa visokim sadržajem antioksidanata, kao i vlakana, proteina i drugih hranljivih materija. Kada se konzumira, pasulj stabilizuje nivo šećera u krvi i poboljšava opšte blagostanje.
4. Leblebija.
Takođe možete koristiti drugi izvor „čistih“ proteina životinjskog ili biljnog porekla. Proteini su neophodni za rast novih ćelija i ishranu mišića. Tokom mršavljenja, neophodno je obogatiti ishranu proteinskom hranom. A ako ne volite leblebije, onda ih možete zameniti mesom seoske kokoške, domaćim jajima, pasuljem ili morskim plodovima. Bolje je odbiti crveno meso tokom dijete.
5. Kiseli kupus.
Sadrži korisne bakterije koje poboljšavaju varenje, jačaju imuni sistem i podstiču brz gubitak težine.
6. Maslinovo, laneno ili kokosovo ulje.
Ova ulja sadrže biljne masti koje učestvuju u lučenju hormona i poboljšavaju rad creva.
7. Artičoka.
Odličan su izvor vlakana, jedna kuvana artičoka sadrži 10 g proteina, kao i kalcijum i folat.
8. Kivi.
Ovi plodovi poboljšavaju varenje, normalizuju metabolizam proteina, razgrađuju masti i podstiču njihovo izlučivanje iz organizma. Nutricionisti preporučuju jesti kivi nakon glavnih jela.
9. Seme lana.
Sadrže puno vlakana. Možete dodati dve kašike mlevenih semenki u jogurt ili kašu, biće to odličan doručak.
10. Bademi.
Ovo je najbolja užina, zahvaljujući kojoj možete lako preći na delimične obroke i ne prejesti se uveče.
11. Cimet, karanfilić, kurkuma, đumbir i drugi sušeni začini.
Ovo su odlični antioksidanti koji pomažu u uklanjanju slobodnih radikala, otpada i toksina iz tela. Ovi začini obogaćuju ćelije kiseonikom, kao i mineralima i vitaminima. Zahvaljujući antioksidansima, lako je prevazići svaku depresiju.
12. Sveže začinsko bilje.
Veoma je važno da ga uključite u svoju ishranu, jer zelenilo sadrži hranljive materije koje su korisne za organizam, uključujući proteine. Zelenilo obogaćuje ćelije hlorofilom, kao i vitaminima. Pored toga, tokom procesa mršavljenja, ono alkalizuje telo i poboljšava funkcionisanje sistema za varenje.
Uključivanjem gore navedenih proizvoda u vašu ishranu, proces mršavljenja će postati efikasniji.