Karfiol je odlična zamena za mnoge namirnice. Može sjajno poslužiti kada želite da pojedete niskokaloričnu hranu, a da obrok istovremeno bude ukusan.
Uticaj karfiola na zdravlje
Ova namirnica je prava riznica vitamina i minerala, pa ima i brojne pozitivne učinke na organizam. Osim toga, sadrži puno vlakana, koja povoljno utiču na probavu i održavaju sitost.
Kako koristiti karfiol?
Najbolja karakteristika karfiola je njegova svestranost. Možete ga koristiti u mnogim zdravim verzijama svojih omiljenih jela. Evo nekoliko primera:
- Zamena za pirinač: Isitnite i skuvajte karfiol umesto pirinča.
- Pica od karfiola: pripremite testo od karfiola po ovom receptu i počastite se omiljenom picom u zdravoj verziji.
- Humus od karfiola: Za svoj omiljeni namaz možete koristiti i karfiol umesto leblebije.
- Tortilje od karfiola: uz pomoć karfiola i jaja možete napraviti tortilje koje zatim punite po želji.
- Pire od karfiola: umesto pire krompira možete napraviti pire od karfiola koji je hranljiv i niskokaloričan.
Stoga iskoristite povrće koje je dostupno praktično posvuda i počnite stvarati ukusna i zdrava jela.