Budite oprezni

Zdrave namirnice koje mogu da vas otruju: Oprezno sa pasuljem, pečurkama i krompirom!

Jedemo ih svakodnevno, a oni su puni toksina koji mogu uništiti naše zdravlje. Pročitajte sve o ovim namirnicama kako biste znali šta možete da očekujete od njih
Fitnes & Nutricija
18:00h Autor:
Zdrave namirnice koje mogu da vas otruju: Oprezno sa pasuljem, pečurkama i krompirom!
Foto: Shutterstok

Neke zdrave namirnice mogu da budu opasne po život pogotovo ako se dobro termički ne obrade. Za druge opet ni termička obrada nije garancija da ćete se rešiti toksina iz njih. Donosimo vam spisak namirnica do kojih se možete otrovati, a koje opet koristite u svakodnevnoj ishrani.

Krompir

Svež krompir nije toliko ukusan kao onaj prženi ili pečeni. Svež krompir u dodiru sa vazduhom razvija opasnu toksičnu materiju koja može da izazove dijareju i povraćanje u trajanju od pet dana.

Ukoliko primetite da je krompir zelenkast kada ga oljuštite, odmah ga bacite ili odstranite nezdravi deo. Potrebno je da krompir čuvate u tamnom i hladnom mestu i nema potrebe za strahom od trovanja ovom hranom.

Pečeni krompir pomaže kod glavobolje, više možete da pročitate OVDE.

Semenke od voća

Verovatno ste čuli da su neke semenke koje se mogu naći u voću izuzetno opasne, i to je istina! Naime, jabuke, mango, kajsije, kruške, nektarine, višnje i breskve sadrže semenke sa amigdalinom, toksičnom materijom koja se moće pretvoriti u štetnu materiju vodonik cijadin. Ova supstanca može da izazove niz problema kao što je glavobolja, povraćanje, mučnina, povišena temperatura, te povišen krvni i srčani pritisak.

Šta je gore: ne jesti jabuke uopšte ili pojesti ih neoprane, više možete naći OVDE.

Divlje pečurke

Ukoliko niste stručnjak za prepoznavanje pečuraka ne idite u berbu istih jer možete nići na one koje su izuzetno otrovne. Iako možda sliče jestivim pečurkama, otrovne će učiniti da dobijete dijareju, povraćanje, oštećenje bubrega i jetre. Kuvanje ili pečenje pečurki neće ublažiti njihovo otrovno svojstvo. Najbolje bi bilo da ih izbegavate.

Nije svako povrće zdravo sirovo, više možete da pročitate OVDE.

Pasulj

Kuvani pasulj je izuzetno hranljiv i poželjan u ishrani, ali sirov je veoma opasan. Naime, sirovo zrno pasulja sadrži otrov zvani lektin. Ukoliko nemate vremena da kuvate pasulj dovoljno dugo, najbolje bi bilo da ga potopite u vodu na nekih pet sati, zatim tu vodu bacite i pasulj kuvate još desetak minuta.

Pasulj je odličan izvor proteina, više pročitajte OVDE.

Lima pasulj

Lima pasulj je izuzetno bogat izvor proteina i vlakana ali sadrži i toksičnu materiju poznatu kao limarin koja može da izazove dijareju i povraćanje. Da biste sprečili trovanje ovoh hranom, kuvajte ga najmanje deset minuta na jakoj vatri.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs