Zdravo povrće

Nije svako povrće zdravo sirovo: Kuvanje uvećava količinu kalcijuma u spanaću!

Sa svih strana čujete da biste trebali jesti što siroviju hranu, ali neko povrće je zaista zdravije termički obrađeno
Fitnes & Nutricija
13:42h Autor:
Nije svako povrće zdravo sirovo: Kuvanje uvećava količinu kalcijuma u spanaću!
Foto: Shutterstock

Neke vrste povrća su zdravije kada se jedu kuvane, jer se kuvanjem razbija njihova jaka ćelijska struktura, tako da organizam lakše može da apsorbuje vredne sastojke koje čuvaju.

Spanać

Organizam lakše apsorbuje kalcijum, gvožđe, magnezijum, lutein i antioksidanse poput beta karotina koje ovo zelenolisno povrće sadrži. Na primer, količina kalcijuma se utrostruči kuvanjem spanaća.

Evo kako spanać možete da čuvate posle branja ili kupovine na pijaci, tekst pročitajte OVDE.

Kelj

Sirovi kelj je veoma težak za varenje. Takođe, kuvanje povećava nivo vitamina A i K i vlakana u kelju.

Pečurke

Termička obrada pečurki ne samo da je zdravija nego je i bezbednija. Postoji nekoliko vrsta pečurki koje jedino smeju da se jedu kuvane, a čak i one koje smeju da se jedu sirove, teško se vare u tom stanju. Pečurke imaju veoma jaku ćelijsku strukturu, pa kuvanje pomaže da se usvoje hranljivi sastojci koji su skriveni u njima, čini ih lakše svarljivim i ubija toksine koje mogu da sadrže.

Paradajz

Kuvanjem se povećava nivo likopena koji dospeva u organizam. Iz sirovog paradajza u organizam dospeva svega 4 odsto ovog antioksidansa koji istraživanja dovode u vezu sa nižim rizikom od srčanih bolesti i kancera.

Pročitajte zašto je paradajz kralj svih obroka, u tekstu OVDE.

Šargarepa

Beta karotin, antioksidans iz šargarepe koji organizam pretvara u vitamin A, pomaže da bolje vidimo. Sirova šargarepa je nekad teška za varenje, dok je kuvana ne samo lakša za varenje, već joj je i nutritivna vrednost veća.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs