LEKOVITA HRANA

ČUVA SRCE, MOŽE DA REGULIŠE HOLESTEROL I SMANJI RIZIK OD DIJABETESA: Ovo povrće sa razlogom zovu eliksir zdravlja!

Barem jednom dnevno neka se nađe na vašoj trpezi

Fitnes & Nutricija
Autor:
ČUVA SRCE, MOŽE DA REGULIŠE HOLESTEROL I SMANJI RIZIK OD DIJABETESA: Ovo povrće sa razlogom zovu eliksir zdravlja!
Foto: Shutterstock

Spanać je idealno povrće za vaše zdravlje. Ima malo kalorija, a bogat je vitaminima A,K,C,B2,B6 I E. Spisak benefita koje ima za naše zdravlje je zaista dugača. Evo zašto je dobro jesti barem jednom nedeljno ovaj zeleniš:

Poboljšava zdravlje kože

Pun je antioksidanasa koji štite kožu tako što sprečavaju slobodne radikale da se vežu za našu kožu i stvore nam probleme.

Takođe, bogat je i vitaminima C i E, a poznato je kako vitamin E deluje kao zaštitno sredstvo za kožu protiv UV zraka. Vitamin C podržava kolagen u našoj koži, a on sprečava bore i podstiče elastičnost kože.

Jača mišiće

Ovo povrće ima i veliki broj nitrata koji pomaže stvaranju mišića. Redovnom upotrebom, mišići lakše podnose napor i razvijaju se brže.

Čuva srce

Glikolipidi koji se nalaze u ovom zelenom povrću pomažu telu da stvara azotni oksid, a taj molekul dovodi do širenja krvnih sudova, time i do manjeg naprezanja srca. Krv tako lakše cirkuliše telom, te se snižava krvni pritisak.

Smanjuje rizik od dijabetesa

U spanaću se nalazi i magnezijum koji reguliše nivo šećera u krvi, a to je veoma važno kako bi se smanjio rizik od dobijanja dijabetesa. Konzumiranjem spanaća unosimo u organizam dovoljnu količinu magnezijuma. Jedna šolja spanaća dnevno sadrži šest posto dnevnog unosa.

Poboljšava probavu

Jedna šolja ovog povrća sadrži i tri posto preporučenog dnevnog unosa vlakana, a ona su od presudnog značaja za dobro zdravlje creva i pravilan rad metabolizma.

GVOŽĐE JE PRESUDNO ZA DOBRO ZDRAVLJE I JAK IMUNITET: Kada telu nedostaje ovaj mineral, javljaju se OVI SIMPTOMI!

Spanać
foto: Shutterstock

Može da smanji holesterol

Lutein koji se nalazi u ovoj namirnici takođe sprečava visok holesterol jer pomaže da se on ne zadržava i ne skuplja u arterijama.

Čuva zdravlje očiju

Spanać čuva naše oči od štetnih UV zračenja, ali i degenerativnog stanja - katarakte očiju.

Poboljšava raspoloženje

Osim što je dobar za fizičko zdravlje, spanać dobro utiče i na mentalno zdravlje. Kao i drugo lisnato i zeleno povrće smatra se prirodnim antidepresivom.

Ishrana je povezana i sa zdravljem mozga, a magnezijum pomaže da sprečimo depresiju. Povećanje magnezijuma čini nas srećnijom jer utiče na nivo serotonina.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs