U specijalitete koje preporučujemo za svečani vikend ručak može se svrstati pileća kapama, jedno zanimljivo jelo od čistog belog mesa i spanaća. Više nego poželjno je da uz ovaj obrok ide neki fini proizvod od mleka – kašika pavlake ili šolja kiselog mleka.
Sastojci:
- 600 grama pilećih grudi (filea)
- 1 kilogram spanaća
- 2 kašike mešavine začina
- 1 glavica luka
- 1 kašika mlevene crvene paprike
- ulje
- so
- mleveni crni biber
Način pripreme:
Pileće grudi isečemo na kocke (ili na šnicle), posolimo, začinimo mešavinom začina, pobiberimo i pržimo u tiganju sa zagrejanim uljem. U tiganj nalijemo 100 mililitara vode. Glavicu luka isečemo na tanke šnite i dodamo u tiganj na šporetu. Još jednom začinimo mešavinom začina. Dodamo crvenu mlevenu papriku i sipamo još 100 mililitara vode. Keramičku posudu poprskamo uljem i stavimo pola od prethodno opranih listova spanaća. Pola sadržine iz tiganja nanesemo u keramičku posudu. Potom preko stavimo preostale listove spanaća, pa preostalu sadržinu iz tiganja dodamo u posudu. Poklopimo poklopcem i stavimo u rernu. Pečemo 60 minuta na 220 stepeni. Izvadimo posudu iz rerne i kašikom izvadimo jelo na posude za serviranje. Po ukusu, moguće je uz porciju dodati i po jednu kašiku pavlake ili servirati kiselo mleko.
Prijatno!