Univerzalna salata
Univerzalna je zato što uopšte nije bitno od čega se pravi. Može od barenog povrća (krompira, što da ne); može od mesa (recimo kuvanog pilećeg); ni riba nije zabranjena (eto jedne lepe štuke); tu su naravno ni ptice ni devojke (čitaj ni biljke ni životinje: pečurke); razigrani kuvari koriste sve to zajedno, ili pak kombinuju po ukusu ili boji.
Šta je onda važno?
Dresing!
Dresing je čarobna formula svih majstora u kuhinji koji bi da fasciniraju iznenadne goste. Uz pomoć dresinga (preliva) svaka salata postaje božanstvena. Pravila slaganja vrlo su jednostavna: pavlaka, slatka ili kisela, majonez, kečap, jogurt, senf, blagi ili ljuti (estargon ili dižon), pomešaju se po ukusu kuvara, onda još i začine. Kako onim ovdašnjim (bosiljak, nana, origano, beli luk, peršun ili mirođija), tako i orijentalnim (biber, beli, crni ili crveni, kari, i cimet).
- Svaka zelena salata biće nešto drugo samo ako se umeša s dresingom od jogurta, belog luka i peršuna.
- Meso (belo ili crno) biće iznenađenje spojeno dresingom od slatke pavlake sa cimetom.
- Tvrdo kuvana jaja, pa još uz neka povrća, postaju kulinarsko čudo s dresingom od kisele pavlake i karija.
- Bela riba, samo s majonezom i kiselim krastavčićima: eto gurmanskog uživanja.
Dakle, sve zavisi od mašte. Uostalom, da te mašte (čitaj dresinga) nije bilo, teško da bismo se sladili ruskom, kako se odomaćeno zove francuska salata. A nisu retki oni (ni među domaćinima, niti pak među gostima) što bez pomenute salate ne mogu da zamisle dečiji rođendan.
Salata a la Pierre
Zelena salata – 1 kom; rokfor – 250 gr; kisela jabuka – 1 kom; orah – 5-6 kom; slatka pavlaka – 250 ml; peršunov list – 1 vezica
Sprema se jednostavno, a izuzetna je, pa je stoga i tvorac posebno ponosan na nju. Po pladnju se polože listovi zelene salate, onda na kriške iseckana oljuštena kisela jabuka, sve obilato zaspe rokforom, umereno polutkama oraha, prelije slatkom pavlakom i ukrasi peršunovim listom.
Ako vam ponestaje ideja za salate ili pravite uvek jedne te iste koje se nikada ne pojedu do kraja, donosvimo vam lak 14 proverenih recepata koje prve nestanu sa stola!