PONEDELJAK 24. JANUAR 2022.
Lovačke šnicle i pire krompir
Potrebno je: 500 svinjskih ili junećih šnicli; kašika masti; 3 čena belog luka; 1 kašika senfa; 1 kašika brašna; so i biber; svež ruzmarin, voda.
Krompir za pire, malo maslaca, mleka i soli.
Priprema: Šnicle dobro rastanjite sa čekićem za meso. Zatim u zagrejanoj masti zapecite šnicle s jedne, pa s druge strane. Zatim izvadite meso na tanjir, u mast koja je i dalje na šporetu, stavite malo brašna pa promešajte. Nalijte malo vode, so i biber, pa dodajte senf. Mešajte dok sve vri, zatim dodajte i malo ruzmarina (svežeg ako imate), pa u sos vratite šnicle. Ostavite da se lagano krčka sve oko 20 minuta. Dodajte proceđen beli luk, pa ostavite sve još 5 minuta.
Skuvajte krompir, zatim ga propasirajte, dodajte mleko, maslac i so. Izmešajte i poslužite na tanjir kao prilog lovačkim šniclama.
UTORAK, 25. JANUAR 2022. GODINE
Pileći paprikaš
Potrebno: 300 grama piletine (bataci); 1 šargarepa; 1 galvica crnog luka; 2 čena belog luka, 1 kašika masti, so, biber, suva začinska paprika, 200 grama krompira, voda, peršun.
Priprema: Na masti prodinstajte luk, šargarepu i krompir. Dodajte piletinu i začine, nalijte vodu i kuvajte dok se sve dobro ukrčka. Začinite po želji.
SREDA, 26. JANUAR 2022. GODINE
REŠ SKUŠA I KROMPIR SALATA
Potrebno: 4 skuše srednje veličine, 500 grama krompira, 2 glavice crnog luka, jabukovo sirće, sok od 1 limuna, maslinovo ulje, veza peršuna, so i biber; 2 čena belog luka.
Priprema: Skušu isecite po dužini uz kičmu, pa izvadite kosti koliko god možete. Isecite rep i glavu pa to bacite. Lepo operite ribu, posolite je i osedite. U pekaču za ribu pecite je s jedne pa s druge strane, ili na roštilju ako ga imate. Ostavite ribu sa strane da se dobro ocedi od masnoće. A za to vreme spremite preliv za ribu: procedite 2 čena belog luka, dodajte 2 kašike maslinovog ulja, sok od jednog limuna, so i biber, iseckajte sitno peršun pa dodajte.
Skuvajte i na kolutove isecite krompir. Dodajte mu krupno sečen crni luk, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Posolite po želji!
ČETVRTAK, 27. JANUAR 2022. GODINE
Butkica u sosu od rena
Priprema: 1 većа dimljenа butkicа; 4 krompirа; 4 veće šаrgаrepe; ½ glаvice celerа; Sos; 2 kаšike maslaca; 2 kаšike brаšnа; 500 ml mlekа; 2 kаšike kаjmаkа; 1 kаšikа rendаnog renа; mešаvinа zаčinа.
Priprema: Šаrgаrepu, krompir i celer oguliti. Krompir ostаviti u komаdu а šаrgаrepu iseći nа krupno. U lonаc stаviti butkicu i kuvаti dok meso nаpolа ne omekšа. Potom dodаti šаrgаrepu, krompir i celer pа nаstаviti sа kuvаnjem dok povrće ne omekšа.
Potom meso i povrće procediti od suvišne tečnosti. Butkicu odvojiti od kostiju i iseći nа krupnije komаde.
Posebno u šerpi rаstopiti puter pа dodаti brаšno i krаtko propržiti. Postepeno dolivаti mleko uz neprekidno mešаnje dok se ne dobije ređi sos. Pred krаj kuvаnjа dodаti kаjmаk, ren i zаčine po ukusu pа promešаti.
Vаtrostаlnu posudu nаuljiti i u nju poslаgаti meso i povrće. Preliti sosom od renа i stаviti u zаgrejаnu rernu nа 200°C dа se zаpeče.
PETAK, 28. JANUAR 2022. GODINE
Popaj salata
Potrebno: 500 grama spanaća (svežeg); 200 grama šampinjona (svežih); 200 grčkog jogurta; 1 galvica crnog luka; so i biber, kubeti hleba; sok od 1 limuna.
Priprema: Spanać oprati i iseći na tračice. Isto uraditi i sa šampinjonima i sa lukom. Sve pomešajte u činiju. Dodajte grčki jogurt, so i biber, sok od limuna. Promešajte i dodajte kubete.