Žuč je tečnost koja se skladišti u žučnoj kesi koja se nalazi se ispod jetre. Pomaže prilikom varenja hrane razlažući masti u masne kiseline koje telo kasnije može da apsorbuje kroz digestivni trakt. U slučaju da odstranite žučnu kesu, jetra će preuzeti ulogu žuči.
Simptomi koji prate ili otkrivaju bolesti žučnih puteva je jaka bol ispod desnog rebarnog luka, koja se širi u desnu lopaticu i desno rame, a tu je i mučnina, povraćanje, dehidratacija, izbegavanje hrane, povišena temperatura, groznica i u teškim slučajevima žutica.
Šta se dešava kada žuč zaboli?
- Ova bol može da ukaže na stvaranje kamenaca u žučnoj kesi
- Zapaljenje žučne kese i žučnih puteva
- Tumor žučne kese: benigni (polipi) i maligni (karcinom)
- Presavijena žučna kesa
Najčešći uzroci oboljenja žučne kese su:
- Gojaznost
- Hormonski dizbalans (dijabetes melitus, trudnoća)
- Genetska predispozicija
- Prekomerna ishrana životinjskim mastima
- Povišena masnoća u krvi
- Manjak fizičke aktivnosti
Šta da uradite kada vas zaboli žuč?
Odmah otiđite kod doktora koji je tražiti analize krvi i urina, a potom će uraditi i ultrazvuk abdomena koji može da utvrdi u kakvom je stanju vaša žučna kesa.
Većina spomenutih problema sa žučnom kesom mogu se sanirati pomoću pravilne ishrane ili antibiotika, ali u pojedinim slučajevima samo odstranjivanje žuči operativno može da pomogne.
Trodnevni jelovnik koji treba da poštuje osoba koja ima bolove u žučnoj kesi:
Dan 1.
Doručak: Tri kašike ovsenih pahuljica sa suvim voćem, banana i nemasan jogurt. Možete popiti kafu koja treba da bude mlaka i bez mleka.
Ručak: Supa od povrća, 150 g salate od celera, jabuka, oraha i jogurta.
Večera: 100 grama pilećeg belog mesa na žaru, kriška hleba, paradajz salata i kolač od jogruta i djumbira.
Dan 2.
Doručak: Isti kao i prethodnog dana, s’ tim što umesto suvog voća možete ubaciti šaku svežih malina ili nekog drugog voća.
Ručak: 100 grama rižota sa šargarepom, 200 g salate od crvenog radiča i šaka lešnika. Možete popiti zeleni čaj i par integralnih keskića da se zasladite.
Večera: 100 g barene teletine, parče hleba ili dvopeka i 50 g barenog krompira za salatu.
Dan 3.
Doručak: Isti kao i prethodnog dana.
Ručak: Salata sa rižom i ananasom, šaka suvih šljiva i jogurt. Za užinu čaj od koprive i porcija voća.
Večera: 100 grama inćuna na žaru, 50 g barenog krompira za salatu i jedna pomoranža.