SIMPTOMI KAMENA U ŽUČI I JELOVNIK ZA 3 DANA: Ako osetite OVAKVU BOL, odmah se javite doktoru

Problemi sa žučnom kesom spadaju u najjače bolove koje osoba može da oseti, stoga ne smete da trpite bol - odmah se javite lekaru

Lepi & Zdravi
Autor:
SIMPTOMI KAMENA U ŽUČI I JELOVNIK ZA 3 DANA: Ako osetite OVAKVU BOL, odmah se javite doktoru
Foto: Shutterstock

Žuč je tečnost koja se skladišti u žučnoj kesi koja se nalazi se ispod jetre. Pomaže prilikom varenja hrane razlažući masti u masne kiseline koje telo kasnije može da apsorbuje kroz digestivni trakt. U slučaju da odstranite žučnu kesu, jetra će preuzeti ulogu žuči.

Simptomi koji prate ili otkrivaju bolesti žučnih puteva je jaka bol ispod desnog rebarnog luka, koja se širi u desnu lopaticu i desno rame, a tu je i mučnina, povraćanje, dehidratacija, izbegavanje hrane, povišena temperatura, groznica i u teškim slučajevima žutica.

Šta se dešava kada žuč zaboli?

  1. Ova bol može da ukaže na stvaranje kamenaca u žučnoj kesi
  2. Zapaljenje žučne kese i žučnih puteva
  3. Tumor žučne kese: benigni (polipi) i maligni (karcinom)
  4. Presavijena žučna kesa
    Bol, Žena, Stomak
    foto: Dzmitry Skazau / Alamy / Alamy / Profimedia

Najčešći uzroci oboljenja žučne kese su:

  1. Gojaznost
  2. Hormonski dizbalans (dijabetes melitus, trudnoća)
  3. Genetska predispozicija
  4. Prekomerna ishrana životinjskim mastima
  5. Povišena masnoća u krvi
  6. Manjak fizičke aktivnosti

Šta da uradite kada vas zaboli žuč?

Odmah otiđite kod doktora koji je tražiti analize krvi i urina, a potom će uraditi i ultrazvuk abdomena koji može da utvrdi u kakvom je stanju vaša žučna kesa.

Većina spomenutih problema sa žučnom kesom mogu se sanirati pomoću pravilne ishrane ili antibiotika, ali u pojedinim slučajevima samo odstranjivanje žuči operativno može da pomogne.

Jetra, Bol, Žena
foto: Shutterstock

Trodnevni jelovnik koji treba da poštuje osoba koja ima bolove u žučnoj kesi:

Dan 1.

Doručak: Tri kašike ovsenih pahuljica sa suvim voćem, banana i nemasan jogurt. Možete popiti kafu koja treba da bude mlaka i bez mleka.

Ručak: Supa od povrća, 150 g salate od celera, jabuka, oraha i jogurta.

Večera: 100 grama pilećeg belog mesa na žaru, kriška hleba, paradajz salata i kolač od jogruta i djumbira.

Dan 2.

Doručak: Isti kao i prethodnog dana, s’ tim što umesto suvog voća možete ubaciti šaku svežih malina ili nekog drugog voća.

Ručak: 100 grama rižota sa šargarepom, 200 g salate od crvenog radiča i šaka lešnika. Možete popiti zeleni čaj i par integralnih keskića da se zasladite.

Večera: 100 g barene teletine, parče hleba ili dvopeka i 50 g barenog krompira za salatu.

Dan 3.

Doručak: Isti kao i prethodnog dana.

Ručak: Salata sa rižom i ananasom, šaka suvih šljiva i jogurt. Za užinu čaj od koprive i porcija voća.

Večera: 100 grama inćuna na žaru, 50 g barenog krompira za salatu i jedna pomoranža.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs