SAZNAJTE VIŠE

DR RADMILA ŠEHIĆ UPOZORAVA: Samo jedna stvar ubija BAKTERIJE u mesu, nikako je ne preskačite

Kako da budemo sigurni šta jedemo i koliko je meso značajno u našoj ishrani, govorila je doktorka Radmila Šehić u emisiji 150 minuta.

Lepi & Zdravi
Autor:
DR RADMILA ŠEHIĆ UPOZORAVA: Samo jedna stvar ubija BAKTERIJE u mesu, nikako je ne preskačite
Dr Radmila Šehić, Foto: Printscreen Youtube / PRVA

„Prvo ću da vam kažem ono što je možda najkorisnije za ljude, da znaju da je meso veoma bitna, veoma važna namirnica. Životno važna namirnica jer je veliki izvor proteina, zapravo esencijalnih aminokiselina, možda još značajnije od toga da je meso izvor B12 vitamina“, istakla je dr Šehić.

Prema njenim rečima, vitamin B12 je izuzetno značajan za funkcionisanje nerava, mozga, metabolizma, a iako ga ima mnogo u kvascu, meso je ipak bogatije ovim vitaminom. Dodala je da ljudi koji su na veganskoj ili vegetarijanskoj ishrani moraju da na druge načine nadoknađuju ovaj važan vitamin.

meso
foto: Shutterstock

„Mi ne znamo koliko dugo meso stoji, koje je meso pripremljeno. Ono što znamo jeste da su mesa u hladnjacima na neka dva stepena Celzijusa u regularnim prodajama, dobro zaštićena“, objašnjava doktorka

Šta mi možemo učinimo kao vid prevencije prilikom kupovine mesa? Na prvom mestu, doktorka savetuje da se osvrnemo na boju mesa. Ako barem deo ili neki deo mesa promeni boju, to je prvi znak.

„Tako već načeto meso, bude tačkasto. A ako ga kupite tako i otvorite, ono je lepljivo, vuku se vlakna. I tu je oprez! Treća stvar je promena mirisa“, dodala je.

Takođe, ne treba da zaboravimo i na to koliko je termička obrada važna. Na preko 75 stepeni Celzijusa, kako napominje dr Šehić, ubijaju se bakterije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs