NA SLEDEĆI NAČIN SE PRAVE NAJZDRAVIJA JAJA: Lekari tvrde da se tako iskoriste hranljive materije, a HOLESTEROL IZBEGNE

Kako gotovo svi mi obožavamo da jedemo jaja spremljena na razne načine, otkrili smo koji je najzdraviji i najbolji za organizam!

Saveti stručnjaka
10:33h Autor:
NA SLEDEĆI NAČIN SE PRAVE NAJZDRAVIJA JAJA: Lekari tvrde da se tako iskoriste hranljive materije, a HOLESTEROL IZBEGNE
Na koji način se prave najzdravija jaja?, Foto: Profimedia

Jaja su mnogima omiljeni deo doručka, ili nekog drugog obroka, a osim toga, stavljaju se u veliki broj jela, te bez njih ne možemo da zamislimo našu ishranu. Kajgana, jajne na oko, kuvana - mnošto je načina spremanja ove namirnice, ali, stručnjaci su otkrili koji je najzdraviji način.

Prema istraživanju objavljenom u The Journal od Nutrition, jaja će najbolje sačuvati svoju hranljivu vrednost ako se konzumiraju kuvana. Kuvanje jaja ujedno uništava i moguću salmonelu i podiže nivo proteina u njima za čak 40 odsto, zbog čega se i osećamo sitim.

Jaja, Doručak, Dijeta, Belanca
foto: Shutterstock

Ako se jaja pripremaju u obliku omleta ili jaja na oko, što podrazumeva vrlo visoke temperature i količine ulja ili masti, smanjuje se nivo vitamina i antioksidanasa u njima, a ujedno se aktivira nivo holesterola, što povećava rizik od srčanih oboljenja.

Pomenuto istraživanje utvrdilo je i da je najbolje pripremati jaja poširanjem, što uključuje ubacivanje belanceta i žumanceta u vruću, ali ne kipuću vodu i kuvanje do 3 minuta. Pritom se preporučuje da u vodu u kojoj ćete poširati jaja nikako ne stavljate so, jer će ona uzrokovati razvodnjavanje belanceta.

Jaja, Doručak, pržena jaja
foto: Shutterstock

Jaja su dobar izvor biotina, koji je važan hranjivi sastojak koji se koristi u metabolizmu masti i šećera. Takođe je poznat kao vitamin B7 ili vitamin H.

Jedno istraživanje otkrilo je da bi ljudsko telo moglo da iskoristi 91% proteina u kuvanim jajima, u poređenju sa samo 51% u sirovim jajima. Smatra se da do ove promene prilikom varenja dolazi, jer toplota uzrokuje strukturne promene u proteinima jaja. U sirovim jajima veliki proteinska jedinjenja odvojena su jedna od drugih i spojeni su u složene, uvijene strukture. Kada su proteini kuvani, toplota prekida slabe veze koje ih drže u formi. Proteini tada stvaraju nove veze s ostalim proteinima oko sebe. Te nove veze u kuvanom jajetu lakše su za vaše telo.

Avokado tost, Poširana jaja
foto: Shutterstock

Dakle, kraće i manje vrele metode kuvanja uzrokuju manju oksidaciju holesterola i pomažu u zadržavanju većine hranjivih sastojaka u jajima. Iz tog razloga pečena u rerni, u obliku fritate i kuvana (tvrda ili meka) jaja mogu biti najzdravija za jelo. Ovi načini pripremanja takođe ne dodaju nikakve nepotrebne kalorije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs