Nezgodna boljka

HEMOROIDI - BOLEST MODERNOG ČOVEKA: Simptomi koji mogu da podsete na mnogo ozbiljniju bolest

Uzroci nastanka mogu biti preterani fizički napor (vežbanje u teretani), naprezanje prilikom pražnjenja zbog zatvora, trudnoća, ishrana s malo vlakana, genetska predispozicija i gojaznost

Saveti stručnjaka
Autor:
HEMOROIDI - BOLEST MODERNOG ČOVEKA: Simptomi koji mogu da podsete na mnogo ozbiljniju bolest
Foto: Profimedia

Iako nema zvaničnih podataka koliko ljudi u Srbiji pati od hemoroida, prema procenama lekara, skoro da nema pedesetogodišnjaka koji se bar jednom u životu nije susreo sa ovom boljkom savremenog doba.

Hemoroidi (šuljevi) predstavljaju proširene vene anusa i završnog dela debelog creva. Mogu biti spoljašnji ili unutrašnji. Zastupljeni su kod oba pola, tako da polovina stanovništva starijih od pedeset godina pati od njih, što predstavlja planetarni problem. U većini slučajeva nastaju zbog povišenog pritiska u krvnim sudovima analnog dela i slabosti vezivnog tkiva zida vena. Javljaju se i kao posledica hroničnog zatvora, nepravilne ishrane (začinjena, ljuta hrana), konzumiranja alkohola, dugotrajnog sedenja, trudnoće, infekcije anusa, gojaznosti, proliva, starosti... Kao i sva druga oboljenja, šuljevi imaju genetsku predispoziciju.

bolovi, žena
foto: Profimedia

Dijagnoza i terapija

U većini slučajeva dovoljna je anamneza da lekar posumnja na hemoroide. Posle toga se obavlja rektalni pregled i potvrđuje dijagnoza. Nekada se preporučuje i kolonoskopski pregled, naročito ako ima krvarenja. Terapija je konzervativna, kao veći broj operativnih, invazivnih i laserskih načina rešavanja hemoroidalne bolesti, u zavisnosti od stepena težine bolesti. Važno je da se s lečenjem počne na vreme kada su prisutni hemoroidi prvog stepena. Hirurški tretman je najzahvalnija procedura jer se postiže potpuno izlečenje. Inače, hemoroidi nemaju nikakvu uzročnu vezu s malignim tumorima debelog creva.

Simptomi

  • prvo se javlja bol tokom ili nakon pražnjenja
  • zbog iritacije kože postoji svrab
  • može biti prisutno i krvarenje u stolici
  • područje oko analnog otvora može biti otečeno i bolno

Promena stila života

Stručnjaci savetuju higijensko-dijetetski režim ishrane (više voća, povrća i žitarica), dosta tečnosti, manje začinjene hrane. Obavezna je redovna higijena čmarne regije (pranje nakon velike nužde), obloge od kamilice, insistiranje na redovnoj i ne tako čvrstoj stolici, upotreba masti i čepića. Kod težih oblika pojave šuljeva, koji svrbe, peku i bole, preporučuje se naizmenična aplikacija hladnih obloga (led) i toplih (mlakih) kupki, baš kao i kod proširenih vena na nogama.

Trudnica, Trudnoća
foto: Shutterstock

Trudnice na udaru

Kod žena koje su u drugom stanju hemoroidi su uobičajena pojava. Tegobe se uglavnom javljaju u drugoj polovini trudnoće, kao i neposredno posle porođaja. Često javljaju i prilikom samog porođaja zbog pritiska uvećane materice na vene karlice i donju šuplju venu, kada se protok venske krvi usporava u završnom delu debelog creva. Još jedan razlog pojave hemoroida u trudnoći jeste zatvor, odnosno napor pri pražnjenju creva, koji je čest kod budućih mama. Povećan nivo hormona progesterona, koji izaziva opuštanje zida vena, isto tako može da bude uzrok pojave hemoroida kod žena koje su u drugom stanju.

Savet budućim mamama

Ne može se znati da li će se hemoroidi javiti u trudnoći. U početku su venska proširenja u predelu čmara bezbolna, a zatim se javljaju krvarenje i bol obično nakon stolice. Zato stručnjaci savetuju češće odmaranje. Takođe, ležanje na levom boku kako bi se smanjio pritisak materice na vene završnog dela debelog creva, redovno vežbanje (za trudnice), lagane šetnje, izbegavanje podizanja teških tereta i dugo sedenje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs