obavezno pročitajte

IAKO SVI ZNAMO DA JE ZDRAVA, POJEDINI LJUDI MORAJU DA OBRATE PAŽNJU: Kad pileća supa može da bude opasna?

Pileća supa je najstariji prirodni lek za prehladu. Bogata je mineralima, proteinima i vitaminima. Ipak, pojedini moraju da budu oprezni u njenom konzumiranju.

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shutterstock

Zašto je pileća supa zdrava?

Da bismo razumeli zašto je pileća supa zdrava, važno je znati koji su njeni sastojci.

  • Pile ili deo pileta. Piletina u sebi sadrži veliku količinu proteina, minerala i drugih supstanci koji potpomaže oporavku organizma.
  • Povrće poput šargarepe, bele šargarepe, luka… Povrće je sjajan izvor vlakan, vitamina, minerala,
  • Začini, biber, lovorov list… Takođe dobar izvor minerala.
  • So predstavlja izvor minerala neophodnih našem organizmu.
  • Voda, o tome koliko je voda zdrava i neophodna našem organizmu govori sama činjenica da smo mi pre svega bića koja se sastoje od vode a zatim od svega ostalog.

Svi ovi sastojci sami za sebe su zdravi. Kombinovani u šerpi su još zdraviji.

Vruća supa poboljšava funkcionisanje respiratonog sistema, potpomaže čišćenju sinusa i nadoknađuje tečnost koju gubimo znojenjem kada postoji visoka temperatura.

Hranljive materije iz pileta, kao i vitamini koje sadrži povrće aktivno učestvuju u borbi i oporavku našeg organizma od svih infekcija koje nas napadaju, pišu doktori Ivana i Ivan Đurić na svom sajtu Saveti lekara.

Vlakna koja sadrži povrće, olakšavaju probav i omogućavaju formiranje normalne stolice.

Ko ne sme da jede pileću supu?

Pileća supa, kao i sva ostala jela, ipak ima izvesna ograničenja. Ta ograničenja se ogledaju pre svega u količini soli koje imaju. So sama po sebi podiže pritisak i samim tim osobe koje imaju visok pritisak moraju da smanje upotrebu soli u jelima.

Holesterol i trigliceridi, ma koliko bitni za naše funkcionisanje, u povećanoj količini mogu da dovedu do oboljenja srca i krvnih sudova.

U pitanju je i kvalitet pilića koje koristimo. Nažalost, danas nije lako naći domaće pile i domaću kokošku. Većina pilića koje jedemo su proizvod uzgoja na farmi i verovatno su proizvod korišćenja različitih vrsta koncentrata.

Da li je pileća supa zdrava?

Može se reći da je pileća supa ipak zdrava. Naravno, kao i kod svih vrsta hrane i kod nje postoje izvesna ograničenja. Ali sve u svemu treba je konzumirati što više. Pomoći će u periodu kada je neko bolestan i prehlađen i učiniće nam srećnije nedeljno popodne, ali i svaki drugi dan u nedelji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...