saznajte

20 NAJJAČIH BOLOVA KOJE MOŽEMO DA DOŽIVIMO: Toliko ubitačni da će naterati čoveka da se previja i plače!

Prema britanskim naučnicima ovo su najjači bolovi.

Lepi & Zdravi
Autor:
20 NAJJAČIH BOLOVA KOJE MOŽEMO DA DOŽIVIMO: Toliko ubitačni da će naterati čoveka da se previja i plače!
Foto: Shutterstock

Klaster glavobolje

Klaster glavobolje su nesnosni napadi histaminske glavobolje u jednoj strani glave, pre svega u području oka i slepoočnice.

Simptomi kao što su uznemirenost i nemir prate glavobolju. Bol je toliko jaka da može uticati na sposobnost za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Herpes zoster

Herpes zoster je zarazna bolest koja dovodi do teških bolnih izbijanja mehurića na koži ispunjenih tečnošću. Uzrokuje je virus herpes, virus varičela zoster, koji uzrokuje vodene kozice. Virusna infekcija zna da traje i po mesec dana.

Adhezivni kapsulitis ("blokada" ramena)

Ovo je najčešći uzrok bola i ukočenosti ramena u ljudi. Bol i ukočenost mogu trajati i dve ili tri godine pre nego što spontano nestanu, a u ranoj fazi to stanje može biti jako bolno.

Lom kostiju

Lom kostiju ili fraktura je povreda koja rezultira prekidom kontinuiteta kosti. Može se pojaviti u bilo kojoj kosti u telu i uzrokuje jaku bol i upalu. Ozbiljnost preloma zavisi od jačine koja je izazvala lom.

Srčani udar

Infarkt miokarda ili srčani udar je odumiranje dela srčanog mišića zbog potpunog prestanka dotoka krvi u zahvaćeni deo srčanog mišića. Ovo je jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta.

Bol u grudima, Srčani udar
foto: Shutterstock

Kompleksni regionalni bolni sindrom

Kompleksni regionalni bolni sindrom stanje je trajne i često onesposobljavajuće boli, zahvata jednu regiju (najčešće ruku) i često se javlja nakon traume koja se težinom ne poklapa sa nivoom bola. Obično proizlazi iz oštećenja perifernog i središnjeg živčanog sistema. Bol se opisuje kao peckanje ili osećaj 'igle'.

Diskus hernija

Javlja se najčešće u lumbalnom i cervikalnom delu kičme. Bol je izazvana pritiskom diskusa (jastučića) koji se nalazi između dva kičmena stuba i koji bude potisnut prema živcu koji izlazi iz kičme. Iskliznuti disk može iritirati obližnje živce, što rezultira boli i utrnulošću ili slabošću u ruci ili nozi.

Fibromialgija

Fibromialgija je hronična bolest koju karakterišu stalni bolovi i neprekidan osećaj umora, a traje, u većini slučajeva, ceo život. Ne oštećuje mišiće, zglobove, organe, nije opasna po život i s vremenom postaje podnošljiva. Smanjuje radnu sposobnost i bitno utiče na kvalitet života i na raspoloženje.

Čir na želucu

Čir želuca i čir dvanaesnika mogu se opisati kao ograničena oštećenja sluznice probavnog sustava koji prodiru kroz mišićni sloj sluznice, ostavljajući pri cijeljenju ožiljak. Glavnu ulogu u razvoju bolesti imaju infekcija bakterijom Helicobacter, lekovi, faktori životnog stila, teški fiziološki stres, ali i genetika.

bolovi u stomaku
foto: Shutterstock

Akutni pankreatitis

To je akutni upalni proces pankreasa. Nastaje naglo i karakterišu ga jaki bolovi. Najčešće se šire poput pojasa oko gornjeg dela abdomena.

Giht

Giht je naziv za grupu bolesti koje podrazumeva povećaa koncentracija mokraćne kiseline u krvi, napadi naglo nastale upale (obično jednog) zgloba, naslagama kristala mokraćne kiseline u blizini zglobova, naslagama kristala mokraćne kiseline u bubregu te bubrežnim kamencima.

Endometrioza

Endometrioza je hronično oboljenje koju karakteriše rast sluznice (endometrijuma) van materice gde se obično nalazi.

Neuralgija trigeminusa

Neuralgija trigeminusa predstavlja povremene napade oštrih bolova u licu u predelu jedne od grana ovog živca. Neuralgija se odnosi na jak bol koji se javlja usled oštećenog ili iritiranog nerva.

Upala slepog creva

Slepo crevo je deo debelog creva na mestu gde se uliiva tanko crevo. Kad se kaže da je neko imao upalu slepog creva, misli se na akutnu upalu crvuljka ili apendicitis. Pretpostavlja se da upala nastaje radi opstrukcije otvora crvuljka.

Artritis

Reumatoidni artritis je teška, hronična, upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše pokazuje na zglobovima. U ovom poremećaju imunološki sistem napada hrskavično tkivo, kosti i, ponekad, unutrašnje organe.

Bubrežni kamenci

Bubrežni kamenci su jedan od najbolnijih poremećaja koji pogađaju ljude, a takođe i jedan od najčešćih poremećaja urinarnog trakta. Muškarci su češće pogođeni nego žene. Kad se jedanput kod neke osobe pojavilo više od jednog kamenca, verovatnije je da će ih se pojaviti još.

Išijas

Išijas je snažna, oštra bol u donjem delu leđa koja se širi prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad sve do prstiju.

Srpasta anemija

Anemija srpastih ćelija je nasledni oblik anemije – stanje u kojem ne postoji dovoljno zdravih crvenih krvnih ćelija (eritrocita) za nošenje adekvatne količine kiseonika u telu.

Migrena

Migrena je vaskularna glavobolja, javlja se periodično i bol uglavnom zahvata polovinu glave. Bol je često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Karakteristika migrenoznih glavobolja je da se pre napada u velikom broju slučajeva javlja tzv. aura.

Devojka, stres, umor, Depresija, Glavobolja, Migrena
foto: Shutterstock

Bol je često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Pre napada često se javlja aura (predsignal pre pravog migrenskog napada).

Postoperacijska bol

Bol se javlja nakon operacije zbog narušenog integriteta kože. No, jačina i karakteristika bolova zavisi od vrste operacije, piše News Medical.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs