Migrena je jaka glavobolja koja počinje naglo, a bol u glavi je obično pulsirajuć.
Mnogi faktori podstiču napad migrene- od menstrualnog ciklusa ili ovulacije, manjka ili viška sna, stresa, a okidač mogu biti i namirnice koje konzumiramo.
Utvrđeno je da su glavni prehrambeni pokretači migrene hemijski spojevi vazoamini jer uzrokujusuženje krvnih sudova. Tiramin koji se nalazi u jogurtu , kiselom mleku i sirevima, crvenom vinu, suhomesnatim proizvodima i iznutricama jedan je od njih", napominje akademk i neurolog Vida Demarin.
Glavobolju mogu da podstaknu i kofeinska pića, tamna čokolada i riba, crveni i beli luk, spanać, celer, cvekla, zelena salata, ananas, banana, avokado, šljive.
I najupornija migrena nestaje za nekoliko minuta: Hitna pomoć od tri sastojka! (RECEPT, VIDEO)
![](/data/images/2019/09/10/20/198665_shutterstock-328487453_ff.jpg?ver=1568139302)
U rizične namirnice spada i hrana koja sadrži sirće i kvasac, te nitrite i mononatrijum glutamat koji se koriste kao konzervansi,aspartam- veštački zaslađivač, tetrazin, sumporni dioksid, so i natrijum benzoat (konzervans).
![](/data/images/2019/02/08/09/183449_shutterstock-385523425_ff.jpg?ver=1568139380)
Čak i temperatura hrane može da utiče na pojavu glavobolje pa je najbolje da hrana bude malo toplija i da je držite na sobnoj temperaturi.
Sa druge strane, hrana bogata magnezijumm i vitaminom B2 može smanjiti učestalost bolnih glavobolja.
Glavobolja i zaboravnost su prvi znaci: Vašem telu nedostaju 4 važne supstance!