sezonska alergija

Ishranom pobedite alergiju na polen: Ovih 8 namirnica smanjuju simptome i bilduju imunitet!

Donosimo vam namirnice koje pomažu uz borbi sa alergenima

Medicina
Autor:
Ishranom pobedite alergiju na polen: Ovih 8 namirnica smanjuju simptome i bilduju imunitet!
Foto: profimedia

Alergija na polen je jedan od najčešćih zdravstvenih problema tokom proleća.

Tipični simptomi polenske alergije:

  • jaki napadi kijanja
  • obilna sekrecija iz nosa (zapušen nos)
  • upala očiju sa svrabom (crvenilo i suzne oči)
  • podočnjaci
  • umor
  • glavobolja
  • otežano disanje (u težim slučajevima i simptomi astme)

Treba izbegavati izlazak napolje u vreme kada je koncentracija polena u vazduhu najviša (za vreme sunčanog suvog i vetrovitog vremena). Takođe, pripreme za sezonu alergije treba započeti barem mesec, dva pre nego što se simptomi jave.

Pored toga, jačanje imuniteta je veoma važno. Raznovrsna ishrana je jedan od najbitnijih preduslova za to, jer se njegovi delovi obnavljaju upravo kroz kvalitetne nutrijente iz kvalitetnih namirnica.

Najbolji izbor su sveže sezonske namirnice, pripremljene tako da se izgubi što manje vrednih nutritivnih sastojaka", kaže nutricionista Goran Smirčić, iz Rijeke.

Za to su potrebne posebno kvalitetne aminokiseline, od kojih se sastoje mnogi imunološki spojevi, kao i vitamini, minerali, omega 3 masne kiseline i bioflavonoidi. Oni služe kao antioksidansi, kofaktori i gradivo u nebrojenim imunološkim procesima.

Citrusi

Pomorandža sadrži blizu 100 mg, a veći grejpfrut preko 110 mg vitamina C koji ublažava alergijske simptome. Preporučuju se i limun i mandarina.

Ruski travari već decenijama ovim napitkom leče alergiju na polen: Simptomi nestaju preko noći! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Bobičasto voće

Kvarcetin koji se nalazi u bobičastom voću ublažava simptome alergije tako što blokira oslobađanje histamina.

Jogurt i kefir

Namirnice s probioticima podstiču telo na proizvodnju određenih belih krvnih ćelija i antitela, kao i mnogih faktora rasta koji su važni za sprečavanje preteranih reakcija tela na alergene.

Prema jednom italijanskom istraživanju pokazalo se da ljudi koji su konzumirali dve šolje (500 ml) jogurta dnevno tokom četiri meseca, imali su upola manji nivo histamina u krvi i manje simptoma alergijske groznice.

Osim toga, ako trudnice redovno jedu hranu koja sadrži probiotike, kao što je jogurt, njihova deca će biti manje podložna alergijama.

Narodni lek poznat od davnina: Uklanja otok sa nogu i pospešuje cirkulaciju već nakon prve upotrebe! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Masna riba

Mnoge namirnice koje pomažu ublažavanju simptoma alergija deluju tako što smanjuju upalne procese ili jačaju imunitet. Među njima je masna riba sa velikom količiom omega-3 masnih kiselina.

Istraživanja su pokazala da deca koja rano počnu da jedu ribu u kasnijem imaju manju mogućnost od alergijskih reakcija.

Jedno australijsko istraživanje pokazalo je da osmogodišnjaci koji su konzumirali ribu najmanje jednom nedeljno bili su 80 posto manje podložni alergijama na polen.

Ako deca nisu ljubitelji ribe, dobra alternativa su orasi, i to 30 grama ili sedam do osam oraha dnevno. Takođe, dobre su semenke lana, jer su bogate omega-3 masnim kiselinama.

Kivi

Vitamin C iz kivija poboljšava aktivnost enzima koji razgrađuje histamin, što može pomoći ljudima s blažim oblicima histaminske intolerancije. Uz kivi i citruse, odlični izvori vitamina C je i paprika.

Ova hrana je najkiselija: Pod hitno ograničite njen unos, i telo će se samo alkalizovati!

foto: Shutterstock

Ananas

Istraživanja su dokazala protuupalni učinak bromelaina iz ananasa te smanjenje iritacije na alergijske bolesti kao što je astma. Uključite ga u prehranu, primjerice u obliku voćne salate.

Beli luk

Ovaj moćan prirodni lek jača imunitet i smanjuje broj slučajeva alergijskog rinitisa.

Najbolje je koristiti sveži beli luk kao začin, a možete ga iseckati na manje komadiće i gutati ih kao tablete.

Od zubobolje do onkologije: 15 bolesti kod kojih pomaže beli luk! (RECEPT)

foto: Profimedia

Luk

Bogat je kvarcetinom koji sprečava oslobađanje histamina, te smanjuje upalu.

Pospešuje i vitamin C, a stabilizuje i ćelijske membrane, pa manje reaguju na alergene.

Čuva mozak, štiti srce i bubrege, čisti telo od toksina: Ova biljka je lek nad lekovima!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs