NOVA SAZNANJA

Lekari otkrili najraniji znak korone: Pre nego što se virus razvije, javlja se ovaj simptom!

Na spisak simptoma koji se vezuju za korona virus, lekari su dodali još jedan

Medicina
10:44h Autor:
Lekari otkrili najraniji znak korone: Pre nego što se virus razvije, javlja se ovaj simptom!
Foto: Shutterstock

Prepoznavanje i razumevanje potencijalnih simptoma ovog virusa izuzetno je važno, kažu lekari.

Rano otkrivanje, povećava šanse za izlečenje. Do sada smo znali da su povšena temeratura, kašalj, kao i gubitak čula mirisa i ukusa jasni simptomi. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija je na spisak uvrstila još jedan simptom za koji kažu da može da bude najraniji pokazatelj korone.

Iznenadne promene na koži mogu da ukazuju da je organizam napao ovaj virus.

Osip u vidu sitnih tačkica, jarko crvene boje može da ukazuje na zarazu.

Prema podacima italijanskih lekara svaka peta osoba koja je hospitalizovana zbog korona virusa je imala ovu promenu na koži. "Osip može biti najraniji simptom, a često i jedini. U većini slučajeva, pre nego što je bolest napredovala, javljala se ova promena na koži", kažu lekari.

Evo šta kažu stručnjaci:

Dr Rendi Džejkobs, asistent profesora dermatologije na Univerzitetu u Kaliforniji, govorio je o 67-godišnjem pacijentu koji je zaražen koronom. Kod njega se prvo javio simptom koji je ličio na običnu prehladu, ali se nedelju dana kasnije pojavio osip na unutrašnjoj strani butina, nakon čega je dijagnostifikovan virus korona.

On dodaje i da se ovaj simptom u većini slučajeva javlja kod osoba koje boluju od neke od autoimunih bolest, prenosi list Express.

Sa prekidanjem vanrednog stanja, neće nestati i opasnost od ovog virusa, pa je neophodno pratiti sve promene na telu, a pre svega sprovoditi sve mere zaštite, jednoglasni su lekari.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs