nemojte ignorisati

6 tipova glavobolje: Deo glave koji vas boli otkriva sve o vašem zdravstvenom stanju!

Nije jednostavno utvrditi koji su uzroci glavobolje, ali postoje čvrsti pokazatelji koji ukazuju na to da treba da posetite lekara

Medicina 05.06.2019. - 17:36h Autor: Stil/24 Sata.Hr
Foto: Profimedia

Glavobolja se u današnje vreme može javiti zbog stresa, umora, opterećenosti organizma toksinima, nesanice, dehidracije, problema sa zubima...

 

Ali, neke situacije i vrsta bola mogu da ukažu na ozbiljne zdravstvene probleme.


Munjevita glavobolja, koja se javlja kao iz "vedra neba" a maksimalni intenzitet postiže u nekoliko sekundi je signal za alarm.

 

Upravo takav bol može da ukaže da niz zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog pucanja krvnih sudova u mozgu što je opasno po život.

 

U tom slučaju je najbitnije u bolnicu stići što pre - posebno ako je popraćeno povraćanjem, vrtoglavicom, poremećajima u govoru, motorici...

 

Bol u jednoj polovini glave

 

Reč je o migreni koja nije opasna glavobolja, ali s obzirom da može trajati e veoma naporna jer može da traje do 72 sata.

 

Prati je pulsirajući bol umerenog do jakog intenziteta, a ponekad se može javiti i mučnina, te preosetljivost na buku i svetlo.

 

Stoga je bitno da uzmete tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma, kao i da mirujete u mračnoj i tihoj sobi.

 

Osećaj stezanja


U pitanju je tenzijska glavobolja koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta, te u glavi imamo osećaj kao da nas je neko stegao obručem.

 

Najčešći uzrok ove vrste glavobolje je stres, te kada osetite ovaj bol trudite se da malo odspavate.

 

 

Glavobolja vam ne da mira: Uz pomoć ove 4 tehnike oslobodićete se bolova!

foto: Shutterstock

Bol na jednoj strani lica, natečen kapak


Cluster glavobolja je jaka i traje u ciklusima od dve nedelje do mesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada može da prođu i godine. U vreme trajanja bol se javlja svakog dana u isto vreme ili noći i traje, između pola i tri sata.

 

Pet puta je češći kod muškaraca, a osobe koje muče muku sa ovom glavoboljom osećaju se bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom koji moraju da miruju.

 

Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica zapuši nos ili iz nje curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca.

 

Bol u području čela

 

U ovom slučaju reč je o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osetiti i na jagodicama. Pomaže inhalacija i tuširanje toplom vodom - zbog pare koja se udiše.

 

Pored toga, važno je da pijete dosta tečnosti jer to pomaže smanjenju  sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

 

Na zadnjem delu glave


Ova vrsta glavobolje javlja se pozadi glave kod vrata i na temenu zbog problema u kičmi i vratu, a može se pojaviti i kod dugog sedenja.

 

Kada osetite ovaj bol protegnite se malo i udahnite sveži vazduh.

 

Bol u slepoočnicama

 

Javlja se kada neko ima poremećaj viličnog zgloba i vodi tenzijskoj glavobolji.

 

Ruski narodni lek: Od ovih namirnica glavobolja i migrena nestaju za tren oka! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Do poremećaja dolazi zbog nepravilne funkcije mišića kosti glave i zgloba, a uzrok mogu biti problemi sa žvakanjem hrane.

 

Osim bolova u slepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta. Preporučuje se da posetite lekara.

 

Glavobolja i zaboravnost su prvi znaci: Vašem telu nedostaju 4 važne supstance!

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...