trikovi iz kuhinje

OVE NAMIRNICE SMO DO SADA SVI POGREŠNO SECKALI: Ovako se pravilno seče paradajz, a ovako luk!

Kod mnogih namirnica sami sebi otežavamo seckanje, definitivno više nego što je potrebno...

Recepti
Autor:
OVE NAMIRNICE SMO DO SADA SVI POGREŠNO SECKALI: Ovako se pravilno seče paradajz, a ovako luk!
Foto: Shutterstock

Prilikom seckanja neke namirnice postoje praktični trikovi koji uveliko olakšavaju postupak. Na taj način izbegavaš nered, a takođe ćeš biti puno brže gotova. Dobro je znati ove trikove za seckanje:

Luk

Kod luka je bitno pri seckanju ne uklanjati peteljku. To ga čini kompaktnim kada se seče i znatno olakšava seckanje na kockice, jer možete rukom da ga pridržavate za peteljku i tako imate manji rizik od posekotina.

Kivi

Kivi se može jesti s korom, što mnogi ljudi ne znaju, većina ljudi smatra da je prijatnije ukloniti dlakavu koru. Kako bi to učinila, ukloni deo gornjeg i donjeg dela, a zatim guli kivi kašikom po kori i „mesu“. Zatim naseckaj kivi po želji. Inače, ista tehnika deluje i sa narandžama.

Sirovo meso

Kako bi meso bilo što lakše za žvakanje, pri sečenju moraš paziti da razdeliš mišićna vlakna. Kako bi to napravila, pogledaj meso, identifikuj bele mišićne linije, a zatim naseci meso okrenuto za 90 stepeni tako da se ono što je moguće više ‘deli’ tokom procesa sečenja.

Paradajz

Za veliki paradajz kao što je volovsko srce, peteljku prvo treba ukloniti nožem. Potom nemoj seći paradajz s rupom prema gore ili dole, već uvek neka pokazuje na stranu. Na taj način paradajz zadržava strukturu i iscuriće manje soka.

Mango

Mango se može pripremiti na različite načine. Ako je voće već zrelo, mango možeš prepoloviti na kratkoj strani, otvoriti ga i potom izvaditi košticu. Inače, dobro je mango preseći na trećine uzdužno. Potom nožem iseci desnu i levu stranu po dužini na tanke komade pa opet vodoravno. Tako dobiješ male kockice koje se lako mogu odvojiti kašikom.

Špargle

Jednostavno nožem iseći drvenaste krajeve šparoga? To nije potrebno, nego ih samo odlomi savijanjem špargle na željenoj točki. Na taj način još je veća verovatnoća da ćeš pogoditi mesto koje odvaja drvenasti deo od nežnog, nego ako to pokušaš nožem, piše miss7.hr.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs