Vitamin K, poznatiji kao vitamin za dugovečnost ima funkciju da u telu sperči zgrušavanje krvi.
Najviše ga možemo naći u tamnozelenom povrću, kao i u lisnatom povrću. Vitamin K igra značajnu ulogu u metabolizmu kostiju, vezivnog tkiva i zdravoj funkciji bubrega.
Prvi znaci nedostatka vitamina K su:
- Problemi sa crevima
- Krvarenje, slabo zarastanje rana
- Krvarenje iz nosa
- Povećan umor
- Bolne menstruacije
Kako uneti vitamin K u telo:
Kao što je već pomenuto, vitamin ulazi u telo hranom ili ga crevne bakterije mogu samostalno proizvesti. Zeleno lisnato povrće i salate posebno su bogate vitaminima, ali mleko, jogurt, žumance i riblje ulje takođe su dobri izvori.
Nažalost, vitamin K se različito apsorbuje u crevima. Njegova apsorpcija varira u zavisnosti od sadržaja masti u hrani i prisustva žučnih kiselina u rasponu od 10 do 80%. Oni koji konzumiraju masti u ishrani uglavnom u obliku kobasica i dubokih masti dobijaju samo mali deo vitamina K.
Polovina vitamina K (koji se naziva i filokinon) dolazi u jetru iz hrane, a drugu polovinu, u obliku takozvanog menakinona, proizvode crevne bakterije.
Vitamin K, prema najnovijim istraživanjima, smatra se jednom od supstanci koje doprinose dugovečnosti.
Hrana posebno bogata vitaminom K:
Zelje
Spanać
Ljubičasti kupus
Brokoli
Potočarka
Karfiol
Krastavac
Tikvice
Paradajz
Pasulj.