bogati izvori vitamina C

Ove namirnice sadrže više vitamina C i od pomorandže: Ko bi rekao!

Minimalna dnevna doza vitamina C je 90 mg dnevno: neke od ovih namirnica i te kako premašuju tu količinu!

Fitnes & Nutricija
15:45h Autor:
Ove namirnice sadrže više vitamina C i od pomorandže: Ko bi rekao!
Foto: Profimedia

Jagode

Ako za užinu pojedete najmanje 7 jagoda, dobićete veću dozu vitamina C nego kada biste pojeli jednu celu pomorandžu. Jagode takođe sadrže veliku dozu magnezijuma i folata, koji pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i održavaju srce zdravim.

Brokoli

100 grama sirovog brokolija sadrži 89 mg vitamina C. To je skoro pa preporučena dnevna doza vitamina C od 90 miligrama. Ovo zdravo povrće još sadrži i zdravu dozu vitamina K, koji jača kosti i pomaže u zgrušavanju krvi.

Brokoli je jedna od 33 vrste hrane koja je daleko zdravija nego što mislite.

Paprika babura

Crvena, zelena i žuta babura sadrže i do 3 puta više vitamina C od pomorandže: zelena 95.7 mg, 152 mg crvena i čak 341 mg žuta paprika!

Ljute papričice: U stanju su da oteraju najteže bolesti iz vašeg tela! Evo šta sve leče!

foto: Profimedia

Ove paprike su takođe odličan izvor vlakana i veoma niskokalorična užina.

Kivi

Dva kivija sadrže oko 170 mg vitamina C. Ovo sjajno voće je bogat izvor bakra, kalcijuma i serotonina, koji popravlja kvalitet sna.

Prokelj

Jedna šolja prokelja sadrži 96.8 mg vitamina C. Ovo povrće je bogato fitonutrijentima i vlaknima koji pomažu u prevenciji raka. Ako vam je njihov gorak ukus ipak previše, probajte da ih pečete i time istaknete njihov prirodno slatkast ukus.

Kelj

Oko 100 grama kelja sadrži 80.4 mg vitamina C, a da ne pominjemo dva puta veću dozu vitamina A nego što je preporučeno. I 7 puta veću dozu vitamina K! On je takođe prepun dobrih masnoća i minerala.

Ananas

Jedna šolja ananasa sadrži 78.9 mg vitamina C, ali pored toga, ovo ukusno i sočno voće ima i mineral koji se naziva bromelain, koji pomaže kod nadutosti i problema sa varenjem. Ananas takođe ima protivupalna dejstva, i smanjuje upalu nakon neke povrede ili vežbanja.

Karfiol

Karfiol nije samo prepun vlakana, već jedna glavica ovog povrća sadrži 123 mg vitamina C. Kuvan, pečen ili pasiran, ovo genijalno povrće je idealno za ukusan i zdrav obrok.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs