VITAMIN K

DUPLO SNAŽNIJI OD KALCIJUMA: Nedostatak ovog vitamina može ozbiljno da naruši zdravlje kostiju!

Kalcijum nije jedini odgovoran za zdravlje skostiju

Medicina
11:00h Autor:
DUPLO SNAŽNIJI OD KALCIJUMA: Nedostatak ovog vitamina može ozbiljno da naruši zdravlje kostiju!
Foto: Shutterstock

Kada pričamo o zdravlju kostiju, mngi veruju da je jedino kalcijum odgovoran za održavanje njihove gustine i kvaliteta. Međutim, podjednako važnu ulogu ima i vitamin K. Ukoliko u organizmu postoji deficit ovog vitamina, kosti su prve na udaru.

Naučnici su tek nedavno otkrili da je ovaj vitamin neophodan za gustinu kostiju i njihov razvoj, za izgradnju jakih zuba i kostiju lica. Takođe je utvrđeno da je biljni K1 najdelotvorniji oblik vitamina K u zaštiti od osteoporoze i preloma, jer omogućuje taloženje kalcijuma u kostima, a ujedno sprečava stvaranje osteoklasta.

Većina ljudi pati od manjka ovog vitamina, a da toga nisu ni svesni. Ovaj nedostatak može da dovede do prevremenog starenja, deformiteta kostiju, kao i do propadanja zuba. Evo koji simptomi mogu da ukazuju da spadate u ovu grupu:

Ukoliko primetite da vam izuzetno lako izbijaju modrice, čak i na najmanji udarac, to može biti simptom nedostatka vitamina K. Krvarenje iz nosa, duga krvarenja pri povredama i rane koje sporo zaceljuju, kao i jaka krvarenja tokom menstruacije kod žena, su takođe simptomi.

Najbolji izvor vitamina K su:

  • Zeleno povrće - spanać, tikvice, prokelj, zelena salata, kopriva, a ima ga i u fermentisanim mlečnim proizvodima kao što su jogurt, kefir, kiselo mleko, ali i puter i sirevi.
  • U voću se takođe može pronaći puno vitamina K, ali ne u svakom. Birajte jabuke, avokado, borovnice, banane i grožđe.
  • Sojino ulje je prepuno vitamina K, a samo jedna kašicica sadži oko 25 mg vitamina K.
  • Ako ste u žurbi, pretvorite svoje povrće i voće u sok. Mala čaša soka od šargarepe će ponuditi 28 mg vitamina K.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs