Iako postoji puno činjenica koje idu u prilog veganskoj i vegetarijanskoj ishrani, poput jačanja imunog sistema, celokupnog zdravlja, čak i dugovečnosti, postoje i neke loše vesti koje se odnose na ove popularne načine ishrane koji isključuju meso i druge životinjske proizvode.
Nova opsežna studija Univerziteta Oksford pokazuje da ljudi koji uopšte ne konzumiraju meso, a naročito vegani, imaju značajno veći rizik od krtosti i lošeg zdravlja kostiju, od kojih su kod 3.941 učesnika primećeni lomovi kostiju i generalno lošiji kvalitet kostiju. Većina njih bili su vegani i vegetarijanci, a pokazalo se da se 43 odsto fraktura kostiju javilo kod vegana koji unose malo kalcijuma i proteina, u odnosu na osobe koje konzumiraju meso nekoliko puta nedeljno.
Kada se uzmu u obzir tipovi preloma, podaci su dodatno ekstremni. 2,3 odsto veće šanse za prelom kuka imaju osobe koje ne jedu meso, a dva puta veće šanse za prelom svih ostalih kostiju.
Vegetarijanci imaju 25 % veće šanse za prelom kuka, dok kod osoba koje ne jedu meso ali konzumiraju ribu, taj rizik iznosi 26 %.
Ipak, postoje načini da vegani i vegetarijanci poboljšaju zdravlje svojih kostiju - potrebno je uneti u ishranu više namirnica koje sadrže proteine i kalcijum.
Najbolji biljni izvori proteina:
- pasulj (mahunarke generalno)
- karfiol
- orašasti plodovi
- brokoli
- prokelj
- kukuruz šećerac
- sojino mleko
- banane
Najbolji biljni izvori kalcijuma:
- pomorandže
- suve smokve
- badem
- kelj
- brokoli
- beli pasulj
- čia semenke
- susam