Obratite pažnju

Ovo je najlošiji tip ishrane za kosti: Dvostruko veći rizik od preloma, kukovi su u najvećem riziku!

Ako se već odlučujete za ove tipove ishrane, potrudite se da u njima bude obilje dva ključna minerala

Lepi & Zdravi 26.11.2020. - 13:41h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimedia

Iako postoji puno činjenica koje idu u prilog veganskoj i vegetarijanskoj ishrani, poput jačanja imunog sistema, celokupnog zdravlja, čak i dugovečnosti, postoje i neke loše vesti koje se odnose na ove popularne načine ishrane koji isključuju meso i druge životinjske proizvode.

Nova opsežna studija Univerziteta Oksford pokazuje da ljudi koji uopšte ne konzumiraju meso, a naročito vegani, imaju značajno veći rizik od krtosti i lošeg zdravlja kostiju, od kojih su kod 3.941 učesnika primećeni lomovi kostiju i generalno lošiji kvalitet kostiju. Većina njih bili su vegani i vegetarijanci, a pokazalo se da se 43 odsto fraktura kostiju javilo kod vegana koji unose malo kalcijuma i proteina, u odnosu na osobe koje konzumiraju meso nekoliko puta nedeljno.

 

Kada se uzmu u obzir tipovi preloma, podaci su dodatno ekstremni. 2,3 odsto veće šanse za prelom kuka imaju osobe koje ne jedu meso, a dva puta veće šanse za prelom svih ostalih kostiju.

 

Zglobovi i kosti prestaju da bole čim ih očistite od soli: Metod dr Malahova za potpuni oporavak koštanog sistema!

foto: Shutterstock

Vegetarijanci imaju 25 % veće šanse za prelom kuka, dok kod osoba koje ne jedu meso ali konzumiraju ribu, taj rizik iznosi 26 %. 

 

Ipak, postoje načini da vegani i vegetarijanci poboljšaju zdravlje svojih kostiju - potrebno je uneti u ishranu više namirnica koje sadrže proteine i kalcijum.

 

Najbolji biljni izvori proteina:

 

  • pasulj (mahunarke generalno)
  • karfiol
  • orašasti plodovi
  • brokoli
  • prokelj
  • kukuruz šećerac
  • sojino mleko
  • banane

 

Najbolji biljni izvori kalcijuma:

 

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs