Neverovatno

Ako mladi nastave da jure za savršeno belim zubima, nosiće proteze u četrdesetoj: Upozoravaju stomatolozi! (FOTO)

Trend savršeno belih i pravih zuba postao je veoma popularan i veoma opasan

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Shutterstock

Postoji trend na TikTok-u gde korisnici razmenjuju svoja iskustva o brušenju zuba do živca i stavljanju navlaka, a sve kako bi imali "savršen osmeh". Mladi blogeri širom sveta pokrenuli su trend "ajkulini zubi", gde prikazuju svoje izbrušene zube, spremne za fasete.

Neki dobijaju fasete, a neki stavljaju krunice koje se menjaju svakih 10 do 15 godina. Priprema za postavljanje krunice, agresivnija je od fasete i ugrožava veći deo zuba, pa stomatolozi to ne preporučuju mladima. "Nosiće proteze već u 40oj godini," rekao je jedan londonski stomatolog, komentarišući video mladog blogera.

On savetuje svim mladim ljudima da ne uništavaju svoje zdrave zube kako bi imali snežno bele zube ili "holivudski osmeh". Neznanje bi moglo da ih košta toga da sasvim ostanu bez zuba, te da protezu nose već u četrdesetim.

Ovaj stomatolog navodi da postoji velika razlika između fasete i krunice, te da mogi infulenseri to ne shvataju. Iako se ovi izrazi koriste naizmenično, velika je razlika između krunice i fasete. "Kada stavljate fasete, većina zuba je i dalje tamo, ali kada stavljate krunice, zubi se bruše do malih klinova," objašnjava doktor Makie.

Većina faseta zahteva skidanje prednjeg dela zuba za pola milimetra, da bi se zub pripremio za oblogu od porcelana ili kompozitne smole. Kada stavljate krunicu, potrebno je da skinete dva milimetra ili više gleđi da bi se zub transformisao. Krunice se stavljaju kada je zub polomljen ili sasvim uništen. Zato što krunica može ugroziti zubni živac, obično se ne stavlja na zdrave zube.

"Ona se radi samo ako je zub slomljen ili uništen skoro do korena," tvrde stomatolozi. Ako u mladosti stavite krunice, to može oštetiti zube, kanale i koren zuba, pa na kraju možete ostati bez zuba. "Jednom kada zub ogolite do živca, nema povratka," tvrde stomatolozi, piše Yahoonews.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...