Da li je moguće

Zubi mogu u potpunosti da se obnove, evo i kako: Implanti i proteze će posle ovoga postati prošlost!

Naučnici su razvili specijalno jedinjenje koje štiti unutrašnji sloj stimulacijom proizvodnje dentina, omogućavajući zubu da se praktično sam obnovi

Lepi & Zdravi
Autor:
Zubi mogu u potpunosti da se obnove, evo i kako: Implanti i proteze će posle ovoga postati prošlost!
Foto: Shutterstock

Tokom poslednjih pet godina, naučnici sa Kraljevskog instituta u Londonu istraživali su mogućnost stimulacije procesa koji bi doveo do prirodnog obnavljanja zuba. I uspeli su!

Naime, kada su zubi povređeni ili uništeni, pogođena su tri sloja: gleđ (spoljašnji sloj), dentin (središnje tkivo) i sama unutrašnjost zuba.

Naučnici su razvili specijalno jedinjenje koje štiti unutrašnji sloj stimulacijom proizvodnje dentina, omogućavajući zubu da se praktično sam obnovi.

Testirali su kvalitet gustine zuba koja se tako dobija, kao i sigurnosni opseg leka koji su stvorili. Ispostavilo se da je struktura obnovljenog dentina vrlo slična prirodnoj.

Ako je mesto gde je oporavak potreban precizno ograničen ćelijama pulpe u neposrednoj blizini oštećenja, tada je sasvim moguće da dođe do obnove zuba.

Osim toga, mineralni sastav leka razlikuje se od kosti zuba, i to u korist prirodnog dentina.

U proteklih nekoliko godina, naučnici su savladali tehniku korišćenja matičnih ćelija u svrhu prirodnog obnavljanja zuba.

Autori ovih istraživanja kažu da će u vrlo bliskoj budućnosti moći da testiraju lek na ljudima i ubeđeni su da će rezultat biti odličan. Šta će se zaista desiti, ostaje da vidimo.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs