zdrava alternativa

Potpuno prirodan način pranja zuba: OVAJ način su koristili naši stari

Verovatno ste čuli za ispiranje usta slanom vodom, a mi vam danas donosimo sve prednosti slane vode na higijenu usta

Nega
17:43h Autor:
Potpuno prirodan način pranja zuba: OVAJ način su koristili naši stari
Foto: Shutterstock

Neki stari zapisi kažu da su ljudi koristili slanu vodu u medicinske svrhe još 1600. godine pre nove ere. Verovalo se da voda može da dezinfikuje rane, pa su je tako Grci mešali sa medom da bi napravili pastu za dezinfekciju posekotina i rana.

Ispiranje usta slanim rastvorom je stari lek za koji se verovalo da sprečava stvaranje čireva u ustima. Prema članku koji je objavio PLOS ONE Journal, stomatolozi mogu preporučiti dodavanje vode za ispiranje usta na bazi soli u vaš stomatološki režim kako biste održali dobro oralno zdravlje. Ali kako ispiranje usta slanom vodom pomaže?

slana voda, so i voda
foto: Shutterstock

Kada plak stupi u interakciju sa visokim dozama šećera (iz slatke hrane i pića), on stvara kiseline koje napadaju zubnu gleđ. Nakupljanje plaka takođe doprinosi oboljenju desni. Studija koju je objavio Journal of Indian Society of Pedodontics & Preventive Dentistry pokazala je da slana voda efikasno smanjuje plak i kao dodatak rutinskoj mehaničkoj kontroli plaka za prevenciju oralnih bolesti. Imajte na umu da pranje zuba dva puta dnevno i čišćenje između zuba koncem za zube ili drugim sredstvima za čišćenje međuzuba ostaju važan deo zdravih usta i osmeha.

Vaš stomatolog može predložiti da nakon vađenja zuba isperite usta slanom vodom. Slana voda ubrzava zarastanje rana smanjujući upalu i bakterije u ustima.

Pravljenje vode za ispiranje usta slanom vodom

Lako je napraviti sredstvo za ispiranje usta na bazi slane vode; sve što vam treba je so i malo tople vode. Dodajte 1/2 kašičice soli u šolju tople vode.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs