Obratite pažnju

Na šta upućuje bol u desnoj strani stomaka: Signal koji vam može spasiti život!

Ako pravovremeno poslušate šta vam telo govori, možete da izbegnete opasne komplikacije

Medicina
15:22h Autor:
Na šta upućuje bol u desnoj strani stomaka: Signal koji vam može spasiti život!
Foto: Shutterstock

Bolovi u stomaku s desne strane mogu biti specifičan simptom koji lako može otkriti o kojoj se dijagnozi radi.

Koliko dugo bol traje? Kad je sve počelo? Traje li ili se povremeno javlja? Imate li problema sa snom? Od čega se osećate bolje? Sve su to pitanja koja morate da postavite sebi da biste otkrili o čemu se radi.

Prvi i najvažniji savet - ne paničite

Kako bol može da bude prilično neprijatan, nije neobično da se javi jak osećaj straha, ali može biti reč i o prolaznim tegobama poput istegnutog mišića, gasova ili probavnih smetnji. Ako ste izrazito zabrinuti, javite se lekaru.

Ne ignorišite bol

Anatomija ljudskog tela je kompleksna i i puno je mogućih uzroka bola u stomaku. Neki od njih mogu biti i ozbiljni, pa je dobro znati sve informacije kako biste na vreme mogli da reagujete.

Moć ove 3 namirnice ostavila i lekare u čudu: Dokazano štite telo i od najtežih bolesti!

foto: Shutterstock

Da li je reč o gasovima?

Iako se često problemi s nadutošću i gasovima manifestuju na levoj strani stomaka, ponekad se bol može reflektovati na desnu stranu. Jeste li promenili ishranu? Možda jedete previše namirnica koje izazivaju gasove, poput brokolija i kelja? Dobra vest je da ovaj problem brzo nestaje.

Loša probava

Loša probava sama po sebi nije ništa oko čega treba posebno da se zabrinete, a može biti posledica uživanja u alkoholu i kafi, prebrzog gutanja hrane ili konzumacija namirnica koje su teško svarljive. Problem bi trebalo da nestane sam od sebe, a ako se ponavlja kroz dve nedelje, svakako je vreme za posetu lekaru.

Grčevi u mišićima

Težak trening može da bude krivac. Na primer, ako trčite brže nego uobičajeno, vaša dijafragma bi mogla da reaguje jer nije navikla na to.

Bruh (kila)

Sve što izaziva naprezanje stomačnih mišića može da izazove kilu. Povećani pritisak na prednji trbušni zid može da nastane zbog gojaznosti, tokom trudnoće, dizanja tereta, zatvora ili dugotrajnog kašlja.

Loša ishrana i pušenje takođe mogu oslabiti mišiće i povećati rizik od nastanka kile. Glavni simptom je potkožni otok na stomaku ili preponama koji u početku nije vidljiv. Kasnije se može javiti i pečenje u preponama i unutrašnjoj strani natkolenice pri hodanju i dužem stajanju. Moguć je i osećaj težine u stomaku koji je katkad praćen zatvorom i neprijatnim osećajem u stomaku ili preponama pri dizanju tereta. Ako osećate ovakve simptome, obavezno se javite lekaru!

Sprečite infarkt i šlog u tri poteza: Evo šta treba da popijete ujutru na prazan stomak!

foto: Profimedia

Upala slepog creva

Često je u pitanju upravo ovo stanje kada se javi bol u desnoj strani stomaka. Simptomi akutne upale slepog creva mogu biti bolovi u desnom donjem delu stomaka, s desne strane pupka; uz osećaj mučnine, nagona za povraćanjem, učestalim mokrenjem, a ponekad i prolivom ili opstipacijom (zatvorom). Bol je obično trajno prisutan i ne prolazi s promenom položaja tela. Ovo stanje ne može da se spreči, a ne postoje ni specifični okidači. Obavezno odmah nazovite lekara kako bi se sprečilo pucanje slepog creva.

Ciste na jajnicima

Prema pisanju stručnjaka na klinici Mejo, ciste na jajnicima žene često i ne primećuju, ipak mogu da porastu toliko da uzrokuju bol. Važno je posavetovati se s lekarom kako bi se saznalo o kakvoj se vrsti ciste radi i da li je potreban zahvat ili terapija.

Kamen u bubregu

Tipični je simptom bol u donjem delu leđa, stomaku ili preponama. Bol može da menja lokaciju i to je pokazatelj da kamen putuje kroz urinarni trakt. Ostali simptomi uključuju bol pri mokrenju, krv u urinu, mučninu i povraćanje.

Kamen u žuči

Snažan i nagli bol ispod desnog rebrenog luka koji se može širiti prema lopatici, mučnina i povraćanje, povišena telesna temperatura i žutica glavni su simptomi kamena u žuči ili kada se oni zaglave u nekom od žučnih kanala. Gotovo svaka deseta osoba ima kamenje u žuči, ali u većini slučajeva oni su potpuno bezazleni. Probleme obično izaziva kamen koji se pomeri i začepi žučni prolaz ili zajednički žučni kanal koji se stapa s izvodnim kanalom gušterače, što može dovesti do njene upale. Obavezno se javite lekaru!

Ovaj koren krije tajnu: Pet puta zdraviji od limuna i pomorandže zajedno, nema šta ne leči!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs