naučnici tvrde

Naučnici otkrili neobičan način prenošenja korone: Evo kako se u Kini s jedne osobe proširio na devet!

U članku se navodi da se zaraza Covid-19 prenela na ovaj način u jednom restoranu

Lepi & Zdravi
Autor:
Naučnici otkrili neobičan način prenošenja korone: Evo kako se u Kini s jedne osobe proširio na devet!
Foto: Shutterstock

Korona virus se u jednom kineskom restoranu s jedne osobe proširio na devet drugih osoba, preko klima uređaja, piše u članku koji je objavljen u časopisu Emerging Infectious Diseases koji izdaje američka federalna zdravstvena agencija Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

U pomenutom je članku analiziran incident koji se u januaru dogodio u restoranu u kineskom gradu Guanžuu u koje je došla porodica iz Vuhana, prenosi Daily Mail.

Naučnici kažu da je jedan član te porodice bio zaražen, ali da nije imao nikakvih simptoma, te da je nakon nešto manje od dve nedelje devet osoba iz tog restorana obolelo od Covida-19.

Među njima su bili članovi porodice iz Vuhana, te još dve grupe koje su bile za susednim stolovima.

Korona virus osim pluća napada i ove organe: Na jednom ostaje trajna šteta!

foto: Shutterstock

Stolovi osoba koje su se zarazile nalazili su se na metar udaljenosti od stola za kojim je sedela porodica iz Vuhana. Naučnici kažu da restoran nema prozore.

U članku se navodi da se zaraza restoranom najverovatnije proširila kapljičnim putem.

Ali, kako kapljice koje čovek proizvede disanjem, pričanjem, kijanjem i kašljanjem u vazduhu ostaju veoma kratko i prevale relativno malu distancu, naučnici su zaključili da je sistem za klimatizaciju virus proširio restoranom.

"Kako bi se sprečilo širenje virusa u restoranima, preporučujemo da se ojačaju sistemi za nadziranje temperature, poveća udaljenost između stolova i poboljša ventilacija", stoji u članku.

Profesor zaraznih bolesti u Univerzitetu kliničkog centra Vanderbilt William Schaffner rekao je da istraživanje može poslužiti kao pogled u potencijalnu budućnost ugostiteljstva.

"Mi ćemo početi sa radom. Ali to treba napraviti postepeno u fazama. Jedna od tih faza uključuje ograničeni rad restorana i popunjavanje istih do pola kapaciteta", rekao je Schafner.

Jedna posledica doživotno ostaje u telu onog ko preživi korona virus!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs