Na šta svi izlečeni moraju da paze

Jedna posledica doživotno ostaje u telu onog ko preživi korona virus!

Na ovo mora posebno da se pazi

Saveti stručnjaka
09:50h Autor:
Jedna posledica doživotno ostaje u telu onog ko preživi korona virus!
Foto: Shutterstock

Novi korona virus opasniji je nego što se u početku mislilo. Nakon što su naučnici iz Sauthemptona nedavno otkrili da se on zapravo maskira u šećere kako bi prevario imuni sistem i ušao u ljudsko telo potpuno neprimećeno, blokirajući imuni odgovor pacijenta, stručnjaci kažu da nakon bolesti COVID-19 više nikada nećemo biti isti.

Virus, za koji se zna da napada prvenstveno pluća i u većoj ili manjoj meri ih oštećuje, ostavlja trajne posledice na zdravlje pacijenta i zahteva promenu načina života, a možda i lekarski nadzor do kraja života.

"Nakon što je osoba prebolela bolest, ostaje pravilo praćenja funkcije i strukture pluća uz obaveznu rehabilitacionu terapiju medicinskim vežbama disanja, metodama pozicioniranja, promenom obrasca disanja, disanjem protiv otpora itd. Ožiljačne promene koje mogu ostati u plućima mogu uticati na smanjenje respiratorne pokretljivosti i difuziju kiseonika kroz pluća pa je redovnim vežbama potrebno poboljšati i održavati plućnu funkciju. Prestanak pušenja je obvezan", upozorila je prof. dr sc. Asja Stipić Marković, specijalista interne pulmologije, alergolog i klinički imunolog iz Specijalne bolnice za plućne bolesti u Hrvatskoj za 24sata.hr.

Važno je, kako kaže, nakon bolesti redovno izvoditi kondicione vežbe i uvesti zdrave životne navike uz prilagođenu ishranu, smiren psihički život i što češći boravak u prirodi, kako bi se ojačao imunitet organizma.

"S prebolelom infekcijom stiče se specifična imunost za obranu od ovog virusa, ali ožiljačni procesi koji su se razvili na plućima ostaju doživotno. Oni mogu biti teren za oboljevanje od drugih infekcija respiratornog sistema ako postoje područja pluća sa slabijom ventilacijom ili retencijom sekreta", zaključila je profesorka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs