istraživanje

Kako korona virus može da prodre u mozak: Naučnici veruju da zbog ovoga izaziva glavobolju?

Novi istraživanje koje je objavljeno u sredu je preliminarno, ali daje nekoliko dokaza u prilog nepotvrđenih tvrdnji

Medicina
12:45h Autor:
Kako korona virus može da prodre u mozak: Naučnici veruju da zbog ovoga izaziva glavobolju?
Foto: Shutterstock

Glavobolja, zbunjenost i delirijum neki od simptoma korona virusa koje su zaraženi osetili može biti rezultat prodora korona virusa u mozak, tvrde naučnici.

Prema istraživanju koje je vodio imunolog Akiko Ivasaki sa Univerziteta Yale virus može da se umnožava unutar mozga i njegova prisutnost oduzima kiseonik obližnjim moždanim ćelijama, ali razmere pojave još nisu jasne.

Endrju Josefson sa odeljenja za neurologiju University of California u San Francisku pohvalio je tehnike koje su korišćene u istraživanju i kaže da je "važno utvrditi postoji li ili ne virusno delovanje u mozgu".

Stručnjaci smatraju da nije neočekivano da virus SARS-CoV-2, koji izaziva covid-19, može preći iz krvi u moždano tkivo i savladati tu fizičku prepreku čiji je zadatak da zaustavi prodiranje stranih materija u mozak.

Lekari su do sada verovali da su neurološki učinci koji su uočeni kod polovine obolelih od covida-19 rezultat preteranog odgovora imunološko sistema poznatog kao citokinska oluja koja izaziva i upalu moždanog tkiva, a ne samo prodora virusa.

6 simptoma pritajene pneumonije: Sigurni znakovi da se infekcija proširila na pluća!

foto: Shutterstock

Ivasaki i njegov tim odlučili su da pristupe toj nedoumici na tri načina. Zarazili su mini-mozgove čuvane u laboratorijskim uslovima, zarazili su miševe i analizirali smoždano tkivo osoba umrlih od covida-19.

Proučavanjem laboratorijski uzgojenog moždanog tkiva tim je otkrio da je virus SARS-CoV-2 sposoban da zarazi ćelije živčanog sistema, te potom iskoristi same neurone kako bi se replicirao.

Zaražene ćelije izazvale su odumiranje okolnih ćelija tako što su im oduzele neophodan kiseonik.

Jedan od glavnih argumenata protiv teorije o sposobnosti virusa da direktno prodre u mozak bio je da mozgu nedostaje dovoljan nivo proteina ACE2 na koju se korona virus veže i koje ima u obilju u drugim organima poput pluća.

Ali tim je otkrio da u laboratorijski uzgojenom moždanom tkivu ima dovoljno belančevine ACE2 da se olakša prodor virusa i da se taj protein nalazio i u moždanom tkivu umrlih pacijenata.

Lumbalnom punkcijom hospitalizovanih bolesnika obolelih od covida-19, koji su imali simptome delirijuma i kojima se iz kičmenog kanala uzima iglom uzorak cerebrospinalne tečnosti, otkriveno je da postoje neutralizujuća antitela protiv virusa u toj tečnosti što ideu prilog njihovoj teoriji.

Tim je genetski izmenio dve grupe miševa tako da je jedna imala receptore za ACE2 u plućima, a druga samo u mozgu.

Miševi čija su pluća bila zaražena imali su neke znakove oštećenja pluća, a miševi čiji je mozak bio zaražen gubili su brzo na kilaži, što ukazuje na potencijalno veću smrtnost nakon ulaska virusa u mozak.

Na kraju ispitali su mozak troje pacijenata umrlih od teškog oblika covida-19 praćenog komplikacijama, te su otkrili dokaze pristunosti virusa kod svih u različitom stepernu,

U zaraženim područjima nije bilo znakova da su prožeta ćelijama imunološkog sistema poput T-ćelija koje doprle na mesta na kojima se pojave drugi virusi poput zika virusa ili herpes virusa kako bi ih uništili.

To ukazuje da možda preterani odgovor imuniteta poznat kao citokinska oluja, koji je odgovoran za veliki deo oštećenja pluća kod obolelih od covida-19, možda nije glavni uzrok neuroloških simptoma kod tih bolesnika.

Jedna od hipoteza naučnika bila je da nos može predstavljati ulazni put virusa do mozga ali autori istraživanja navode da se to mora potvrditi istraživanjima.

Dodali su kako je potrebno provesti više obdukcija kako bi se utvrdili razmere moždanih oštećenja kod umrlih od covida-19.

Simptomi raka srca: Evo zašto može da se javi najređi karcinom na svetu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs