zdravlje žena

Kako samoizolacija može da poremeti menstrualni ciklus: Imate li ove čudne simptome?

Ako ste primetile neku od ovih promena u vašem ciklusu, ne brinite, niste sami

Medicina
12:42h Autor:
Kako samoizolacija može da poremeti menstrualni ciklus: Imate li ove čudne simptome?
Foto: Shutterstock

Samoizolacija zbog korona virusa ne utiče samo na mentalno zdravlje, već može da ima negativan uticaj na menstrualni ciklus žena.

Naime, stres uzrokovan višemesečnom pandemijom,naša nemoć i neizvesnost kada će se završiti, dovodi i do neredovne menstruacije i drugim pojačanih simptoma.

Iako stresne situacije drugačije utiču na ljude, te neki imaju konstantnu glavobolju, nesanicu ili ne mogu da nateraju sebe da ustanu iz kreveta, neke žene su na internetu otkrile svoje menstrualne promene.

Doživljavale su sve – od preranog dobijanja menstrualnog ciklusa, do jačih bolova i slabijeg krvarenja nego inače.

Prekomerno oslobađanje kortizola

Sara Toler, lekar i naučni pisan u aplikaciji za žensko zdravlje Clude je objasnila kako stres zbog korona virusa može da dovede do neuobičajene menstruacije.

“Stres aktivira hormonsku ‘stazu’ u telu koja se naziva hipotalamusno-hipofizno-nadbubrežna osovina. Ove tri komponente zajedno pomažu u kontroli reakcije na stres u telu”, kaže za Cosmopolitan i dodaje:

Nemački psihijatar: Samoizolacija može da dovede do psihičkih poremaćaja čak i kod zdravih ljudi!

foto: Shutterstock

Prekomerno oslobađanje kortizola, hormona stresa može da suzbije normalan nivo reproduktivnih hormona, što potencijalno dovodi do abnormalne ovulacije, koja može da poremeti vaš ciklus”.

Objašnjava kako ovaj poremećaj može da uzrokuje da vam menstruacija kasni ili čak u potpunosti izostane jedan mesec.

Osim toga, stres može uticati na dužinu ciklusa, pri čemu neke žene imaju duži ili kraći period krvarenja nego u normalnim okolnostima.

Kao da to nije dovoljno, žene se se u ovom teškom periodu žale i na jače bolove. Imaju osećaj manje kontrole nad situacijom i nedostatak podrške okoline, a ti faktori su prethodno bili povezani s dismenorejom-

bolnom menstruacijom.

"Čak i ako još niste doživeli nijednu od ovih promena u svom menstrualnom ciklusu, još uvek postoji mogućnost da ćete to iskusiti", kaže dr.Toler

Međutim, promene možda neće odmah da se pokažu, već je potrebno vremena.

“Stres iz prethodnog meseca takođe može uticati na učestalost dismenoreje, tako da neko možda neće doživeti bolnu menstruaciju kao rezultat stresa sve do sledećeg ciklusa, zaključila je lekarka.

8 moćnih prednosti spanaća: Čuva srce i smanjuje rizik od dijabetesa!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs