Stručnjaci kažu

Onakvi ste kakav vam je otac, i ništa drugo: 6 nepobedivih dokaza!

Pre svega, kojeg ćemo pola biti, zavisi od tate

Porodica
Autor:
Foto: Ilustracija / Profimedia

Naučnici su otkrili kako najveći broj ljudi genetski više liči na oca nego na majku. Veruje se da nasleđujemo oko 50 odsto gena od oca i 50 odsto od majke, ali da su očevi geni dominantniji.

 

To se najviše ogleda u sledećem:

 

Pol zavisi od oca

 

Pol nerođene bebe moguće je odrediti posmatrajući tatino porodično stablo. Ako je u porodici bilo samo muške dece, verovatno je i sledeće muško. To zapravo zavisi od sperme - ako ona nosi hromozom X, zajedno sa majčinim X hromozomom, rodiće se devojčica. Ako očeva sperma nosi hromozom Y, rodiće se dečak.

 

Dečaci od tate nasleđuju plodnost

 

Tate koje imaju problema sa plodnošću, to mogu da prenesu na svoje sinove, kaže studija objavljenja u stručnom časopisu Human Reproduction

 

Ćaletova pesma: Ali nama očevima to nije dato! Ne može tako, bato!

foto: Profimedia

I mentalno zdravlje možemo da nasledimo od muškog roditelja

 

Iako oba roditelja veoma utiču na buduće mentalno zdravlje deteta, ako otac pati od šizofrenije, hiperaktivnog poremećaja ili nedostatka pažnje, velika je verovatnoća da će se to preneti na decu. Naučnici kažu da kod očeva postoji veći rizik od mutacije gena tokom proizvodnje nove sperme, pa se povećava i mogućnost retkih gentskih bolesti i poremećaja poput autizma.

 

Tatin osmeh
 

Položaj i veličina zuba, oblik vilice i osmeh u najvećem broju slučajeva nasleđujemo od oca. 


Visina je tatina zasluga

 

Studije su pokazale da visoki muškarci prave veće bebe koje kasnije izastaju približno do njihove visine, ali dokazano je i da očevi nemaju uticaj na oblik tela i telesnu težinu. 
 

Možete da nasledite kompletnu tatinu ličnost

 

Naučnici ne isključuju uticaj gena na razvoj dečje ličnosti, ali ovo polje još uvek nije dovoljno istraženo. Ipak, ima jakih dokata da geni utiču na serotonin i dopamin kod deteta, koji utiču na mozak i osobine ličnosti poput sklonosti depresiji, anksioznosti, stidljivosti...

 

Da li se slažete sa navedenim tvrdnjama naučnika? Koje sličnosti sa ocem primećujete kod sebe? Podelite sa nama u komentarima! 

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...