Osteopenija je stanje kostiju koje prethodi pojavi osteoporoze. Termin osteopenija koristi se za definisanje gustine kostiju koja je manja od normalne.
Kod osteoporoze gustina kostiju je toliko niska da postoji ozbiljna opasnost od preloma čak i pod uobičajenim okolnostima. U nekim slučajevima kosti postaju toliko krhke da se mogu prelomiti tokom svakodnevnih aktivnosti. Takav gubitak koštane mase karakterističan je za starije osobe, a izraženiji je kod žena nego kod muškaraca i to u periodu postmenopauze.
Lečenje je najbolje početi sa pojavom osteopenije.
Na prvom mestu, neophodno je povećati unos kalcijuma i redovno se izlagati sunčevim zracima da bi se organizmu obezbedila dovoljna količina vitamina D, jer su ovo dva najbitnija faktora koja održavaju zdravlje kostiju i podižu nivo gustoće kostiju.
Zatim sledi magnezijum koji podstiče apsorpciju kalcijuma. Ako njega nema dovoljno, može se desiti da najveći deo unešenog kalcijuma jednostavno “prođe” kroz organizam.
Naročito je zeleno lisnato povrće bogat izvor vitamina K, beta karotina, vitamina C, kalcijuma i magnezijuma. Vitamin K je odgovoran za formiranje osteokalcina, proteina koji povećava količinu kalcijuma koji je uključen u mineralizaciju kostiju.
Optimalni unos kalcijuma je 1.000 mg do 1.500 mg dnevno. Kad nivo kalcijuma u krvi padne, simptomi koji se osete su grčevi u mišićima, nesanica, premor, karijes i povišeni krvni pritisak.
U borbi sa osteoporozom nezaobilazna je redovna fizička aktivnost, koja je uostalom poželjna u svakom životnom dobu. Fizičkom aktivnošću se poboljšava mišićna masa koja će pomoći funkcionisanje koštanog sistema.
Vremenom se smanjuje koštana masa, ali i mišićna masa ako se redovno ne vežba. Kao odgovor na vežbu, kosti počinju ponovo da se formiraju.
Obara šećer neverovatnom brzinom: Ova biljka je spas za dijabetičare!
Lečenje i prevencija
Za prevenciju i lečenje osteoporoze možete koristiti različite vežbe, ali dizanje tegova se pokazalo posebno delotvorno za formiranje snažnih kostiju.
Poznati su brojni narodni lekovi za ublažavanje i smanjenje poroznosti koštanog sistema. Uvek treba imati na umu da je osteoporoza nastala u dužem periodu pa ni lečenje ne može pokazati odmah rezultate. Upornost će sigurno dovesti do pozitivnih rezultata.
Za lečenje osteoporoze kuka najbolje su se pokazale biljke: piskavica, kantarion, kopriva, hajdučka trava, ruzmarin, kleka, zova, breza, iglice bora.
Za lečenje osteoporoze rebara najbolje su se pokazale biljke: plućnjak, kantarion, kleka, iglice bora.
Za lečenje osteoporoze kičme i ramena najbolje su se pokazale biljke: breza, orahov list, cvet divljeg kestena, orahov list, pelin, hajdučka trava, iglice jele i bora.
Trava piskavica je najbolja za izgradnju kostiju a laneno seme je odličan izvor estrogena.
Evo još nekih predloga u borbi sa osteoporozom:
- Uzmite veći broj kokošijih jaja i njihove ljuske. Skinite sa unutrašnjeg dela ljuske tanku opnu, pa ljuske sameljite u mlinu za kafu, da se pretvore u fini prah. Svakog jutra našte srca popijte po četvrtinu kafene kašičice ovog praha, zajedno sa sveže isceđenim sokom od limuna ili pomorandže. Ovo je odličan izvor organski vezanog kalcijuma, koji naš organizam bolje usvaja, kada se uzima zajedno sa prirodnim vitaminom C iz voća. Koristi se za prevenciju osteoporoze, za jačanje kostiju i poboljšanje kvaliteta noktiju i kose. Naročito se preporučuje ženama starijim od 40 godina.
- Napravite čaj od jedne kašike sušenog rastavića i 6 sušenih plodova šipka koje ćete preliti čašom proključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 30 minuta. Nakon toga procedite čaj i popijte ga u malim gutljajima. Ako pijete tokom 3 nedelje po jednu šolju ovog čaja, popunićete rezerve kalcijuma u organizmu, koje su dragocene u borbi protiv osteoporoze.
- Za povećanje koštane mase i jačanje kostiju jedite što češće pihtije od svinjskih papaka. Papke kuvajte toliko dugo, dok se kosti sasvim ne raskuvaju. Kada se ohlade, skinite i odbacite masnoću. Nemojte ih soliti. Pihtije će obnoviti vaše kosti i hrskavicu.
- Poznat je starogrčki lek koji možete napraviti od 10 kašika mlevenih semenki lana, 5 kašika mlevenog susama, 5 kašika mlevenih semenki bundeve, 5 kašika mlevenih zrna pšenice, 5 kašika semena suncokreta, 3 kašike suvog grožđa i 1 kg livadskog meda. Sve sastojke treba dobro pomešati drvenom kašikom, zatim staviti u teglu. Uzima se po jedna kašika pre doručka i jedna pre ručka.
- Razmutite 2 kašičice jabukovog sirćeta (što mutnijeg) u čaši vode i dodajte kašičicu meda. Lekoviti napitak treba uzimati svako jutro.
- Sirova hrana je pokazala izvanredne rezultate u lečenju mnogih bolesti među kojima je i osteoporoza. Na primer, sirov kelj sadrži ogromne količine najkvalitetnijeg kalcijuma, koji se lako ugrađuje u kosti.
Ako želite da unosite manje proteina, a više hranljivih sastojaka koji pomažu u sprečavanju osteoporoze, evo lekovitih biljaka koje vam u tome mogu pomoći:
Kupus
Pomaže u podizanju nivoa estrogena u krvi, a estrogen je blagotvoran kod očuvanja kostiju. Kupus prednjači po sadržaju bora među lisnatim povrćem.
Maslačak
Bogat je kalcijumom. Samo 10 grama osušenih izdanaka maslačka mogu da obezbede više nego jedan miligram bora i 200 miligrama kalcijuma. Maslačak je takođe dobar izvor silicijuma, koji pomaže jačanju kostiju.
Avokado
Bogat izvor provitamina D, a može i da pomogne organizmu da ugradi kalcijum u kost. Neki ljudi izbegavaju avokado zato što je prilično bogat mastima. Avokado je takođe bogat vitaminom E, koji je blagotvoran za srce.
Soja i druge mahunarke
Žene na vegeterijanskom režimu ishrane imaju nižu učestalost osteoporoze i fraktura od onih koje jedu meso. Osobe koje jedu više mesa, izlučuju više kalcijuma preko mokraće. Mahunarke su dobar izvor proteina, ali ne dovode do velikog gubitka kalcijuma u mokraći kao meso. Pored toga, soja i druge mahune sadrže genistin, biljni estrogen koji se ponaša kao ženski polni hormon u organizmu. Farmaceutska estrogenska zamena pomaže da se sačuva kost i spreče bolest srca, ali to takođe povećava rizik od raka dojke.
Crni biber
Sadrži 4 jedinjenja delotvorna protiv osteoporoze.
Ivin čaj podiže najteže pacijente, zdravim ljudima daje čelično zdravlje: Evo kako se pravilno pije!
Rastavić
Istraživanja navodi na zaključak da silicijum pomaže u sprečavanju osteoporoze i da se koristi za lečenje frakture kostiju. Rastavić spada među najbogatije biljne izvore ovog minerala, u obliku monosilicijske kiseline, koju organizam može lako da koristi. Starenje i niski nivoi estrogena smanjuju sposobnost organizma da apsorbuje silicijum.
Peršun
Treba otprilike sto grama osušenog peršuna da se obezbedi 3 mg bora, koji se smatra delotvornim u podizanju nivoa estrogena. Peršun je takođe među najboljim izvorima fluora, još jednog ojačivača kostiju.
Brokoli
Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju kao salatu, pa tek onda pržen na malo ulja ili obaren na pari, s obzirom na to da termičkom obradom gubi važne sastojke. Obilje minerala, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i gvožđa, svrstava ga na vrh top-liste namirnica za očuvanje zdravlja kostiju, ali i zdravlja generalno. Treba kupovati samo brokoli koji ima zelenu boju, sa čvrstim i kompaktnim cvetovima. Dobro odabran svež plod može da se čuva u otvorenoj plastičnoj kesi u frižideru, najduže nedelju dana.
Pere se neposredno pre pripreme. U zamrzivaču očišćen i zamrznut može da se očuva i do godinu dana. Prilikom pripreme, brokoli treba kuvati u ključaloj posoljenoj vodi, najduže pet do šest minuta. Na taj način očuvaće se većina korisnih sastojaka, kao i hrskav i lep ukus.
Susam
Predstavlja jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani protiv osteoporoze, dok se susamovo ulje smatra izuzetno kvalitetnim, pa se često koristi kao zamena za maslinovo. U njemu je u velikim količinama prisutan kalcijum, mangan, bakar, magnezijum i selen. Dovoljno je jednu supenu kašiku ovog semena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutru sve treba pojesti na prazan stomak, a postupak ponavljati u kontinuitetu.
Može da zameni kompletan obrok a može i samo da dopuni ishranu. Delotvorna je protiv osteoporoze jer obiluje mineralima kalijumom, manganom, magnezijumom, fosforom, kao i folnom kiselinom. U banani se nalaze i vitamini odgovorni za očuvanje gustine kostiju. Velika prednost daje se sušenim bananama koje poboljšavaju metabolizam i sve korisne sastojke sadrže u koncentrovanom obliku.
Kruška
Utiče na regulaciju insulina i nakon što je pojedete, duže ćete imati osećaj sitosti, budući da prirodno reguliše nivo šećera u krvi. Zbog toga je i savršena namirnica ako želite skinuti višak kilograma. Ona je odličan izvor vlakana. Jedna kruška srednje veličine ima oko 100 kalorija i šest grama vlakana. Vlakna u svakodnevnoj ishrani dobro deluju na regulaciju nivoa holesterola, odnosno preventivno deluju na bolesti srca i krvnih sudova, ali i sprečavaju nadutost.
Poput ostalog voća možete računati i na kruške kao odličan izvor raznih minerala i vitamina poput C, K, B2, B3 i B6, kao i kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, bakra i mangana. Kruške sadrže i mineral bor, a on pospešuje apsorpciju kalcijuma. Zato se naglašava da su kruške idealne za prevenciju osteoporoze.