Poznatija pod nazivom slatki krompir, čičokase uglavnom koristi kod ljudi obolelih od šećerne bolesti.

Posebno je poznat po tome što ne sadrži skrob, nego polisaharid inulin, zbog čega čičoku u ishrani posebno često koristedijabetičari.

Ova biljka je prepoznatljiva po visokoj stabljici i velikim žutim cvetovima. Dolazi iz Severne Amerike ali je sve više raširena po čitavom svetu.

Preživeće sušu, ali i veoma niske temperature i do -30 stepeni. Voli vlagu, ali se ne preporučuje da se sadi na tlu na kojem je prethodno rastao ili još raste suncokret. Može se saditi u kasnu jesen ili početkom proleća.

Čičoka ima jako nisku kalorijsku vrednost i mnoge nutrijente. Tako se u njoj nalaze kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i magnezijum. Uz to sadrži i vitamine A, B, C i D, kao i esencijalne aminokiseline. Najvažniji sastojak je ipak inulin. Iz tog razloga je čičoka idealna hrana za dijabetičare jer se čak koristi i za industrijsku ekstrakciju inulina, polisaharida koji ne daje glukozu već fruktozu.

Najmoćniji prirodni lek za dijabetičare i bubrežne bolesnike: Ovu žitaricu obavezno uvrstite u ishranu!

shutterstock-350992523.jpg
Foto: Shutterstock

Inulin je probiotik, što znači da će stimulisati razvoj korisnih bakterija u crevima, a one imaju nekoliko pozitivnih delovanja na naše zdravlje. Čičoka je ujedno dobra i za osobe koje pate ili su izložene riziku od kardiovaskularnih bolesti jer doprinosi generalnom smanjivanju lošeg holesterola. Ujedno jača krv i pomaže kod anemije i ostalih bolesti krvi i krvnih sudova.

Ostala lekovita svojstva čičoke:

  • Jačaimunitet i čitavi obrambeni sistem tela
  • Pomaže u jačanju libida
  • Povećava plodnost
  • Smanjuje rizik od steriliteta
  • Podstiče potenciju
  • Ima antibakterijsko i antioksidativno delovanje
  • Može da se koristi kao prirodni diuretik
  • Odlična je za prevenciju alergija
  • Pomaže jačanju kostiju u slučaju osteoporoze
  • Regulišekrvni pritisak

Žena (75) podelila svoj recept za smanjenje šećera u krvi za 10 dana: Ovo je meni spaslo život! (RECEPT)

shutterstock-163078763.jpg
Foto: Shutterstock

Kako se jede čičoka

Za razliku od krompira, čičoka može da se jede potpuno sirova. Tačnije, nije je potrebno termički obrađivati, a ukoliko to ne radite, dobićete više njenih nutritivnih vrednosti. U sirovom obliku od čičoke možete da pravite salate, a ako je skuvate, to može biti kao supa, prilog, varivo.

Ova biljka je lek za ljude koji imaju povišen šećer, a gaji se veoma jednostavno. Nadzemni deo se može iskoristiti isto tako dobro kao i onaj koji raste u zemlji