Važniji nego što mislite

Zašto je važno da svakog dana unosimo vitamin K: U ovim namirnicama ga ima sasvim dovoljno!

Ako ne unosite dovoljno vitamina K, nemoguće je da imate optimalni nivo vitamina D u organizmu

Lepi & Zdravi
Autor:
Zašto je važno da svakog dana unosimo vitamin K: U ovim namirnicama ga ima sasvim dovoljno!
Foto: Shutterstock

Poznat kao koagulacioni vitamin, vitamin K ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi.

Pripada grupi vitamina topivih u mastima, zajedno sa vitaminima A, D i E (nalaze se u mastima i u masnim delove hrane. Vare se samo u žuči jer su netopljivi u vodi).

Istraživanja su pokazala da je vitamin K važan u održavanju adekvatnog nivoa vitamina D. Ako vam manjka jedan od ova dva vitamina, nijedan neće funkcionisati kako treba. Takođe, nemamo svi potrebnu količinu vitamina K u organizmu. Istraživanja su pokazala da je biljni K1 najdelotvorniji oblik vitamina K u zaštiti od osteoporoze i preloma, jer omogućuje taloženje kalcijuma u kostima, a ujedno sprečava stvaranje osteoklasta (tip koštane ćelije koja razlaže koštano tkivo).

Postoji nekoliko oblika ovog vitamina, u zavisnosti od izvora. Vitamin K1 nalazi se u biljnim namirnicama, naročito u zelenom lisnatom povrću. Vitamin K2 sadrže namirnice životinjskog porekla. Manje količine vitamina K2 naš organizam i sam proizvodi pomoću bakterija u crevima. Vitamini K3, K4 i K5 dobijaju se sintetičkim putem.

Simptomi nedostatka vitamina K mogu biti krvarenje iz nosa, duga krvarenja pri povredama i rane koje sporo zaceljuju, kao i jaka krvarenja tokom menstruacije kod žena.

Cink i selen imaju značajnu ulogu u jačanju imuniteta: U ovim namirnicama ih ima najviše!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Radi se o esencijalnom nutrijentu koji pomaže zgrušavanju krvi i pravilnom razvoju kostiju. Kao takav pomaže pri prevenciji osteoporoze. Ženama je preporučen unos od 90 mikrograma ovog vitamina, dok je za muškarce preporučena doza 120.

Evo kako da obezbedite organizmu svakodnevni unos vitamina K:

1. Jedite više povrća

Spanać i drugo zeleno povrće sadrži najviše vitamina K. Najviše vitamina K ćete "izvući" iz kuvanog kelja jer samo šoljica sadrži čak 531 mikrogram vitamina K. Špargle, bamija i brokoli su takođe odličan izbor.

2. Pojedite jabuku

U voću se takođe može pronaći puno vitamina K, ali ne u svakom. Birajte jabuke, avokado, borovnice, banane i grožđe.

Ključni nutrijenti i vitamini koje možete uneti samo kroz meso i mlečne proizvode: U biljkama ih nema!

Jabuke, Jabuka
foto: Profimedia

3. Koristite sojino ulje

Ovo je ulje prepuno vitamina K, a samo jedna kašicica sadži oko 25 mg vitamina K.

4. Orašasti plodovi

Prepuni su vitamina K, ali i proteina, vlakana, zdravih masnoća i ostalih nutirijenata koji se bore protiv upala. Ili ih grickajte kada je vreme za međuobrok ili ih dodajte omiljenom jelu i salati.

5. Jedite ribu redovno

Većina stručnjaka će upozoriti da dva puta nedeljno treba jesti ribu poput lososa. Kako je prepuna zdravih ulja, proteina, minerala koji snižavaju krvni pritisak, tako i doprinose snižavanju rizika od srčanog i moždanog udara. Kuvani losos i škampi imaju malo vitamina K, ali ga zato ima puno u tuni.

6. Domaći sok od šargarepe

Ako ste u žurbi, pretvorite svoje povrće i voće u sok. Mala čaša soka od šargarepe će ponuditi 28 mg vitamina K.

Kako termička obrada utiče na vitamin K?

Količina vitamina K koju unesete u organizam zavisi od načina pripreme namirnice. Smrznuta hrana, koju sami pripremate, sadrži više ovog vitamina nego sveže.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs