Obratite pažnju

Najčešće greške kod čuvanja i spremanja povrća: Evo kako da ne uništimo vitamine!

Naučite najvažnije korake i kuvaćete mnogo zdraviju i nutritivno bogatiju hranu

Saveti stručnjaka
Autor:
Najčešće greške kod čuvanja i spremanja povrća: Evo kako da ne uništimo vitamine!
Foto: Shutterstock

Nema sumnje da povrće spada u najbolju hranu za ljudski organizam, jer je puno ključnih vitamina i minerala. Ali, te korisne materije, a naročito vitamini, često su veoma osetljivi i ako načinimo pogrešne korake, možemo značajno da umanjimo njihovu količinu u namirnicama, ili da ih čak potpuno "ubijemo".

"Od trenutka kada se povrće ubere, "nutritivni sat" počinje da otkucava. Što duže stoji, više vitamina gubi", kaže licencirani dijetetičar i nutricionista Dejna Anđelo Vajt za FoodNetwork.

Zbog toga je važno da za prirpemu hrane koristimo što svežnije povrće, kao i da ga pravilno skladištimo kod kuće. Hladnoća znatno usporava opadanje nivoa vitamina, pa je frižider najbolji izbor, a savet je i da sve povrće u frižideru držite u kesama ili kutijama koje ne propuštaju vazduh.

Izbegavajte da povrće sečete ili ljuštite pre skladištenja, jer celi proizvodi duže zadržavaju vitamine u odnosu na one iseckane.

Posebno pazite na način pripreme

Kuvanje povrća takođe može da umanji sadržaj vitamina rastvorljivih u vodi, kao što su folna kiselina, vitamin B1, B6 i C, naročito kada je u pitanju hrana koja se kuva duže od dva sata. Vitamin A, riboflavin i nijacin su izdržljiviji, dok kuvanje neće mnogo uticati na vlakna i minerale.

Vajt kao najbolju opciju preporučuje kratko kuvanje, koje će sačuvati najviše vitamina, a savetuje i da obratite pažnju na sledeće:

  • Zadržite ljusku kad god je to moguće
  • Izbegavajte podgrevanje, kuvajte količinu dovoljnu za jedan obrok ili dan
  • Koristite što manje tečnosti pri kuvanju
  • Radije odaberite kuvanje na pari
  • Kada kuvate povrće u vodi, sačuvajte tu vodu i iskoristite za supu
  • Ako imate mogućnosti, koristite aparat za pripremu hrane na vrelom vazduhu
  • Ako seckate povrće, secite ga na veće komade

(Prevod: Stil.kurir.rs

Izvor: Food Network / Dejna Anđelo Vajt, licencirani dijetetičar i nutricionista)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs