probajte

STAVITE SE U POLOŽAJ OSOBE KOJA VAS JE IZNERVIRALA: 7 koraka za savladavanje besa!

Kada smo besni, mi se uopšte ne ponašamo racionalno. Bes nas sprečava da razmišljamo ispravno i donosimo dobre odluke, slično kao što pijana osoba ne zna kad je vreme da stane sa alkoholom. Mi u takvim trenucima pokazujemo svoju najprimitivniju stranu i rizikujemo da oteramo od sebe sve ljude koji nam misle dobro.

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Shutterstock

Šta vam je onda činiti ako relativno često osećate bes iz ovog ili onog razloga? Psiholozi preporučuju da prođete sledećih sedam koraka.

1. Identifikujte okidače svog besa

To mogu, na primer, biti zluradi komentari kojima ste izloženi na poslu, nedolično ponašanje neke bliske osobe ili frustracija koju osećate zbog nekog svog neuspeha.

2. Stavite se u položaj osobe koja vas je iznervirala

Otkrijte da li ste vi nekim svojim postupkom izazvali njen gnev, zbog čega vam ona sada vraća.

3. Obratite pažnju na reakciju svoga tela

Kada smo besni, dolazi do ubrzanog rada našeg srca, lice nam se crveni, a neki ljudi osećaju i stegnutost mišića ramena.

4. Uradite nešto što vas relaksira

Neke ljude opušta meditacija, drugi se relaksiraju uz muziku, a mnogima je potreban izlazak napolje da bi se u potpunosti smirili nakon napada besa. Izaberite onaj metod koji vam daje najbolje rezultate.

5. Vežbajte suočavanje sa besom

Zamislite tipičnu situaciju koja vas čini besnim i pokušajte da otkrijete šta je to što treba da uradite da se ne biste ponovo iznervirali kada vam se desi nešto slično.

6. Budite svesni da je osećaj besa sasvim normalan

Ljudski je biti besan s vremena na vreme. Dok god vam se to ne dešava preterano često, nema razloga da brinete.

7. Ne budite previše strogi prema sebi nakon izliva besa

U redu je konstruktivno analizirati svoje postupke na koje niste baš ponosni, ali kontraproduktivno je na to potrošiti puno vremena, posebno kada možete bolje da ga iskoristite za neke vrednije ciljeve.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...