Dečiji psiholog

10 PRAKTIČNIH SAVETA: Evo kako da smirite agresivno dete od prve do 17. godine!

Psiholog Svetlana Roz savetuje roditelje kako da razgovaraju sa detetom koje je sklono agresivnom ponašanju

Vaše dete & vi
Autor:
10 PRAKTIČNIH SAVETA: Evo kako da smirite agresivno dete od prve do 17. godine!
Foto: Shutterstock

Svetlana Roz je psiholog, majka male devojčice i sina tinejdžera. Vođena ličnim iskustvom napisala je 10 praktična saveta kako se izboriti sa dečjom agresijom u različitim uzrastima:

1. Reč "saberi se" apsolutno ništa ne znači detetu. Kada mu to kažete, ono jednostavno još više poludi. Stoga ovu rečenicu izbacite iz svog rečnika.

2. Ako ste umorni, iscrpljeni, bolesni - nikako ne razgovarajte, tj. ne raspravljajte se sa detetom. Samo mu kažite: "Mama je umorna i mora da se odmori." Dete će razumeti. Dete će učiti na vašem primeru. Detetu ste potrebni odmorni i zdravi.

3. Deca su neverovatno jaka i otporna i verovatno će u većini slučaja da "prežive" napade našeg ludila. Ali ne ispipavajte granice njihove otpornosti. Da biste smirili dete, potrebno je da vi budete mirni.

4. Dozvolite detetu da ostvari svoja prava. Zapitajte se: da li je dozvoljeno vašem detetu da vam kaže NE? Ako u kući vlada zdrava atmosfera, dete će biti psihički zdravo. Loša atmosfera u kući doprinosi agresivnom ponašanju deteta.

5. Ako je dete počelo da se ponaša agresivno, prvo se preispitajte da li ste vi ili vaš supružnik pogrešili u nečemu. Dete preslikava scene iz kuće.

6. Agresija često izrasta iz osećaja nesigurnosti. To može biti kompenzacija za bol, ozlojeđenost. Štaviše, dete može biti povređeno u školi - i može da kanališe agresiju na svoju baku ili mlađeg brata. Važno je pažljivo ispitati situaciju na više nivoa.

7. Vodite računa o činjenici da agresija izrasta iz fizičkog umora ili moguće bolesti poput prehlade, gripa ili povišene temperature.

8. Kod vrtićkog i školskog uzrasta agresijom se prikriva strah. Na primer, ako je dete doživelo vršnjačko nasilje - postaće agresivno.

9. Ni jedno dete nije namerno agresivno!

10. Agresija kod starije dece često se manifestuje mržnjom prema majci, ali to može smiriti samo psihički stabilna majka koja zna da je u pitanju faza.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs