Roditeljstvo

ŠVEDSKA JE NAJBOLJA ZEMLJA NA SVETU AKO ŽELIŠ DA RAĐAŠ DECU: Tvrdi Marija i objašnjava zašto je to tako!

Sistem koji dobro funkcionište, izgleda ovako

Vaše dete & vi
17:30h Autor:
ŠVEDSKA JE NAJBOLJA ZEMLJA NA SVETU AKO ŽELIŠ DA RAĐAŠ DECU: Tvrdi Marija i objašnjava zašto je to tako!
Foto: Shutterstock

Biti roditelj je za mnoge najlepša stvar na svetu, nevezano gde živite. Ali ako bi moglo da se bira gde ćete osnovati porodicu, gledano po standardu života, onda je nesumljivo najbolja zemlja za to Švedska. Ova država toliko vodi računa o roditeljima i deci da im sve do punoletstva isplaćuju dečiji dodatak.

Švedska ima univerzalni zdravstveni sistem koji finansira Vlada. Čak i budućim roditeljima šalju vrećice s poklonima - puno stvari koje bi mogle da im zatrebaju pre dolaska bebe, poput vaučera za popuste u radnjama sa garderobom, pakovanja pelena, vlažne maramice...

Marija koja je otišla da živi u Stokholm pre 10 godina, nedavno se porodila i njena iskustva potvrđuju tezu da je ovo "država bogom dana za roditeljstvo".

Deca, Vaspitanje, Roditeljstvo
foto: Shutterstock

"Tokom trudnoće mi je bilo gotovo sve plaćeno, sve posete lekaru i pregledi. Mi smo platili neinvazivni prenatalni test jer smo svojevoljno hteli da ga uradimo, to naravno ne ulazi u zdravstvene usluge. Na porođaju je bio moj suprug sa mnom, a kada sam se porodila prvo su mi stavili bebu na grudi i pustili nas troje da nekoliko minuta uživamo u tom fanastičnom trenutku. Tek onda su došli da je uzmu i okupaju," kaže Marija.

Ona dodaje i da je nakon porođaja država tu da pomogne.

"U zavisnosti od plate koju imate, dete prvih 460 dana dobija pomoć u iznosu od 500 do 1.500 evra mesečno. Ja za ćerku svaki mesec dobijem 800 evra od države," kaže ona dodajući da je istina da nakon tog perioda deca dobijaju svakog meseca po 120 evra kao dečji dodatak dok ne postanu punoletni.

"Moj supruga i ja zajedno dobijamo 480 dana roditeljskog odsustva i za to vreme dobijamo 80 odsto plate. Ove dane možemo da podelimo sve dok dete ne poraste. Moj muž je uzeo za sada četiri meseca odmora da bude sa mnom i bebom i da učestvuje podjednako u njenom odrastanju. Kod nas nema stresa oko snalaženja (prvi put smo roditelji), a uporedo i da se brinemo oko posla, ko kad ustaje, koliko ko radi. Sve nam je opušteno i lagano i uživamo u najboljem periodu života," objašnjava Marija.

Školovanje za sve koji žele, bili bogati ili siromašni

U Švedskoj je zakonom obavezno da deca krenu u školu sa navršenih sedam godina, ali postoji mogućnost i ranije, sa šest godina, ako se smatra da je dete zrelo za polazak u školu. Udžbenici za sve razrede su besplatni.

Nakon završetka osnovne škole većina dece ide u gimnaziju, koje su uglavnom trogodišnje, osim prirodnih nauka koje traju četiri godine. Takođe, imaju i srednje stručne škole koje su uglavnom dvogodišnje i trogodišnje. Ova država radi na tome da celo školstvo bude besplatno za sve i to do kraja života. Pirliku će imati svi željni znanja, bez brige o tome "koliko nešto košta."

I prosvetari bi trebalo da dobiju povišice, pa bi se tako trenutna plata nastavnice od 3.500 evra povećala značajno.

Švedska ima 51 univerzitet, a švedski institut dodeljuje preko 500 stipendija godišnje za studente i istraživače koji žele da dođu u Švedsku (sa Balkana i iz Istočne Evrope – dodeljuje se između 10 i 15), koje pokrivaju školarinu i mesečne troškove života, i nude određeni iznos za troškove puta do Švedske i nazad, kao i osiguranje.

Takođe, univerziteti su najavili da će dodeliti nekoliko stipendija koje će pokrivati samo školarinu. Postoji i stipendija Basileus programa, koja iznosi oko 1000 € mesečno. Ona pokriva i školarinu za studente koji su jednu godinu ili duže na univerzitetima iz Basileus programa, dok su studenti na razmeni za jedan akademski semestar oslobođeni plaćanja školarine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs